*

Indland

Danmark mister flest soldater i Afghanistan

Danmark er det land, der har mistet flest soldater i Afghanistan set i forhold til landenes indbyggertal.

I december blev kisterne med konstabel Jacob Grønnegaard Gade overkonstabel Dan Gyde båret fra helikopter til en mindehøjtidelighed på Flyvestation Karup. Arkivfoto: JESPER NØRGAARD SØRENSEN

DR's nyhedsmagasin 21 Søndag har sammenholdt de forskellige landes tabstal med deres indbyggertal.

Danmark topper listen med 3,8 faldne soldater pr. million indbyggere. Alene i 2008 mistede 12 danske soldater livet i Afghanistan.

På andenpladsen kommer Canada med 3,2 faldne soldater og på tredjepladsen finder vi Storbritannien med 2,3 faldne soldater pr. million indbyggere.

USA på femtepladsen

Først på femtepladsen kommer USA med 2,1 faldne soldater, mens store europæiske nationer som Frankrig, Tyskland og Italien ligger helt uden for top 10.

"Vi har ikke sat nogle begrænsninger ligesom f.eks. Frankrig, Tyskland, Spanien og Italien, som har sagt, at vi vil godt være med, men vi vil ikke være med der, hvor det gør rigtig ondt," siger Peter Dahl Thruelsen, der er forsker i Forsvarsakademiet.

De danske soldater er primært udstationeret i Helmand-provinsen, der er den provins med flest kamphandlinger.

"Det er det hårdeste område. Helt åbenlyst på grund af de mange kamphandlinger," siger Peter Dahl Thruelsen.

Farligere i Afghanistan

Fra januar 2007 til marts 2008 var der knap 2.500 fjendtlige handlinger i Helmand, mens der var under halvt så mange i den næstfarligste provins Kunar.

I det hele taget er det blevet farligere at være til stede i Afghanistan.

Nye tal fra det amerikanske forsvarsministerium viser, at antallet af skudepisoder er steget med 40 pct. i 2008.

Antallet af vejsidebomber og selvmordsbomber er steget med 26 procent, mens antallet af angreb mod fly og helikoptere er steget med 67 procent i 2008.

Kilde: DR 21 Søndag

  • Hollande på ferie (2012): Franskmændenes indtryk af deres præsident lider det første store knæk, da de ser ham holde afslapningsferie i Sydfrankrig. Han kritiseres for ikke at tage embedet alvorligt nok.
  • Budgetminister taget for skattefusk (2013): Jérôme Cahuzac, præsidentens budgetminister, træder tilbage efter afsløringer om, at han har haft en hemmelig bankkonto i skattely i ca. 20 år.
  • Krigen i Mali (2013): Francois Hollande sender franske militærstyrker til det vestafrikanske land Mali for at bekæmpe islamistiske oprørere. Den franske præsident viser for første gang, at han tør tage store militære beslutninger.
  • Den utro præsident (2014): Sladdermagasinet Closer afslører, at Hollande tager på natlige scooterbesøg hos den franske skuespiller Julie Gayet. Affæren får hans samlever, Valérie Trierweller, til at forlade Elysée-palæet. Hun skriver en bog om ydmygelsen.
  • Terrorangreb (2015-): Frankrig har i Hollandes regeringstid været ramt af en stribe blodige terrorangreb. Hver gang har præsidenten haft til opgave at berolige befolkningen, og her er han blevet rost for at holde den samlet.
  • Arbejdsmarkedsreformer (2016): Hollande og hans regering gennemtrumfer omfattende og omstridte arbejdsmarkedsreformer, som tusindvis af franskmænd demonstrerer imod.
  • ”En præsident burde ikke sige det her…” (2016): To journalister fra Le Monde udgiver en omstridt bog om præsidenten. Han kritiseres for at tale mere med journalister end at gøre noget godt for befolkningen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Cykelmagasinet.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her