*

Indland

Jordskælv og tsunami har skabt oversvømmelser i Grønland

Store oversvømmelser i det vestlige Grønland skyldes et stort jordskælv tæt på Nuugaatsiaq.

Et jordskælv med en styrke på cirka 4,0 har ramt Grønland omkring 30 kilometer nord for bygden Nuugaatsiaq lørdag aften lokal tid.

Det fortæller Trine Dahl Jensen, der er seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus).

Jordskælvet har ført til store oversvømmelser i Nuugaatsiaq og store bølger i Uummannaq og Illorsuit i det vestlige Grønland.

- Det er ikke normalt, at vi har så store jordskælv i Grønland, siger seniorforskeren.

- Et godt gæt er, at det har udløst et skred, der er gået i havet og har udløst en tsunami. Det har man set i Grønland før, siger hun.

Der er risiko for efterskælv, og det kan ikke udelukkes, at der kommer flere tsunamibølger, fortæller Trine Dahl Jensen.

Geus-forskeren kan ikke erindre, at et jordskælv tidligere har ført direkte til tsunamier i Grønland.

- Men grønlænderne kender tsunamier ganske glimrende. Isbjerge udløser også store bølger, der kan være farlige, siger hun.

Grønlandske beredskabsmyndigheder har iværksat en redningsaktion i området. Indbyggerne i Nuugaatsiaq bliver evakueret til Uummannaq.

Liselotte Bøhm, senioranklager i Grønlands Politi, vil endnu ikke udtale sig om, hvilke skader de store vandmasser har voldt.

- Det svarer vi først på, når vi har det fulde overblik over de skader og personskader, der måtte være sket, siger hun.

Ifølge det grønlandske medie KNR er der "troværdige meldinger" om tilskadekomne. Men oplysningerne er ikke bekræftet af politiet.

Efterforskningen er i fuld gang. I en pressemeddelelse meddeler Grønlands Selvstyre, at personer, der vil deltage, kan tanke gratis i nærliggende bygder.

Grønlandsk politi opfordrede tidligere folk i fjordsystemerne omkring Uummannaq til at søge op i terrænet og holde sig fra kystlinjen.

Søndag morgen er meldingen, at befolkningen kan vende tilbage til deres boliger. Men lyder sirenen, skal man søge op igen.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Mere leg eller mere læring?

Jyllands-Posten har spurgt forældre og personale i daginstitutionen Dragen i Skanderborg, om der er brug for mere leg og mindre læring.
Annonce
Annonce
Tydeligt ironisk BBC-vært læste gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere
Fra ingen til 126 anmeldelser om løsnede hjulbolte
Siden årsskiftet har 126 bilejere anmeldt løsnede hjulbolte til Østjyllands Politi, som har svært ved at gøre noget ved problemet. Autoværksteder i Aarhus melder om et stigende salg af låsebolte. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her