*

Kommunalvalg
Indland

Terrorefterretningers skæbne bliver mørkelagt

Folketinget har forgæves forsøgt at finde ud af, hvorfor så mange efterretninger om terrorfinansiering bliver droppet.

Kenneth Sørensen med sine to drenge. Den nu afdøde konvertit blev aldrig retsforfulgt selv om han var involveret i flere terrorsager. Privatfoto.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK – også kaldet bagmandspolitiet – hemmeligholder sammen med Politiets Efterretningstjeneste, PET, en række mulige danske sager om terrorfinansiering. Det sker samtidig med, at der er sket en voldsom vækst i antallet af efterretninger, som SØIK videregiver til PET.

I et svar fra erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) til Folketinget den 27. marts i år fremgår det, at SØIK i 2016 videregav 189 efterretninger til PET, hvilket er mere end de tre foregående år tilsammen, hvor der i alt var 164. Men regeringen har gennem flere måneder afvist at uddybe overfor Folketinget, hvad PET har anvendt efterretningerne til. Fungerende politiinspektør i SØIK, Thomas Anderskov understreger, at de drøfter sagerne med PET:

»Dermed bliver det også mere kvalificeret. Men et nærmere antal for, hvor mange videregivne oplysninger, der har ført til en reel sag, kan jeg ikke give.«

I forrige uge afslørede Jyllands-Posten og DR, hvordan flere danske jihadister – herunder den nu afdøde konvertit Kenneth Sørensen – var centrale skikkelser i en spansk terrorefterforskning om momssvindel for millioner og mulig finansiel støtte til al-Qaeda og en række Syrien-krigere. I sagen skylder de danske jihad-virksomheder 58 mio. kr. væk – heraf knap 20 mio. kr. i moms til den danske stat.

Tiltale mod 13 personer

I Danmark er der imidlertid aldrig blevet rejst en sag imod de involverede personer, selvom bagmandspolitiet ifølge lækkede spanske dokumenter var bekendt med sagen. Samtidig viser en opgørelse fra Rigsadvokaten, at der fra 2013-2016 kun er rejst tiltale mod 13 personer for økonomisk støtte til terror – hvoraf langt de fleste er i den såkaldte Roj-sag. Terrorforsker Magnus Ranstorp undrer sig.

»På overfladen ser det ud til, at de her efterretninger ikke fører til meget. Det kan der være mange grunde til, men spørgsmålet er, om det er for svært at retsforfølge.«

Retsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) vil nu rejse spørgsmålet om PET’s anvendelse af efterretninger fra bagmandspolitiet i et samråd om Kenneth Sørensen-sagen.

»Det er et underligt billede, at der er stigning i efterretninger og meget få sager,« siger hun.

PET har ikke ønsket at kommentere de konkrete sager, men oplyser at den tager alle terrorefterretninger fra SØIK alvorligt.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her