*

Indland

Store brandskader på dansk kulturarv: To personer sigtet for brandstiftelse

Søndersted Stubmølle i Holbæk har natten til søndag været udsat for brand. Midt- og Vestsjællands Politi har sigtet to unge mænd i sagen.

Politiet ankom til Søndersted Stubmølle kl. 22.30 lørdag aften. Her var der store flammer op igennem taget på møllen. Foto: Local Eyes

Lørdag aften udbrød der pludselig brand i Søndersted Stubmølle, der står i Holbæk.

Den over 300 år gamle mølle havde store flammer op i gennem taget, da Midt- og Vestsjællands Politi ankom til møllen sammen med Vestsjællands brandvæsen kl. 22.30.

I løbet af natten anholdt Midt- og Vestsjællands Politi to unge mænd, som nu er sigtet for at have sat ild til møllen, oplyser vagtchef Henrik Olesen til Jyllands-Posten.

»Da brandvæsnet fik ilden slukket efter midnat, lavede vi nogle forhøringer på stedet, som sendte os i retning af nogle unge mænd. I løbet af natten anholdt vi så to unge mænd takket være informationerne fra de vidner, vi talte med,« siger Henrik Olesen.

Døren ind til møllen var blevet brækket op af gerningsmændene, hvorefter branden blev påsat indvendig.

I Strandparken i Holbæk, hvor Møllen står, havde der lørdag aften opholdt sig en del unge mennesker, som havde holdt fest i parken.

Politiet fik flere henvendelser fra vidner, som hjalp med at udpege de to mulige gerningsmænd.

De to unge mænd på henholdvis 16 og 17 år skal sidde varetægtsfængslet indtil den 13. juni.

Det lykkedes først brandvæsnet at få slukket helt styr på flammerne kl. 02.30. 

Indsatsleder Jan Bruun fra Vestsjællands Brandvæsen oplyser, at der er store huller i møllens tag og i siderne i møllen, mens de største skader er sket indvendig i møllen.

»Vi har ikke haft folk inde endnu, da risikoen er alt for stor ved at gå ind. Toppen er brændt af, og der er store huller i siden. Vi har forsøgt at sikre området omkring møllen så godt som muligt, så den ikke rammer nogen, hvis f.eks. vingerne falder af,« siger Jan Bruun.

Søndersted Stubmølle er bygget omkring år 1700. Den er blevet flyttet flere gange siden. Møllen stod oprindeligt i Butterup nær Tuse vest for Holbæk, men blev i 1875 flyttet nogle kilometer sydpå til Søndersted. I 1938 blev møllen flyttet til sin nuværende placering i Strandparken i Holbæk.

Siden 1928 har møllen ikke været brugt til mølleri.

Møllen er på Kulturministeriets liste over fredede og bevaringsværdige bygninger.

Her beskrives den som "et værdifuldt eksempel på denne tidlige og relativt sjældne mølletype, og at møllen står som et væsentligt kulturhistorisk vidnesbyrd om et tidligt stadie i vindteknologiens historie."

Om møllen kan restaureres er endnu uvist.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her