*

Indland

Ud af skabet: Hård kritik af at flytte håndkøbsmedicin ud i butikken

Lægeforeningen kritiserer regeringens forslag om at låse op for håndkøbsmedicin på apoteker og i butikker

En næsespray og en salve mod svamp kan fremover ryge i indkøbskurven sammen med havregryn og køkkenruller.

Rettelse

Af en tidligere version af artiklen fremgik det, at hovedpinepiller i lighed med andre former for håndkøbsmedicin ifølge regeringens forslag skal flyttes fra aflåste skabe eller en plads bag disken til de åbne butiksarealer. Men forslaget gælder ikke den håndkøbsmedicin, som i forvejen er begrænset, og hvor kunderne skal være over 18 år eller kun må købe en enkelt pakning ad gangen. Netop disse begrænsninger omfatter hovedpinepiller.

Regeringen vil med en lovændring flytte håndkøbsmedicin, som i dag kun sælges til kunder ved personlig ekspedition på apoteker, i supermarkeder, materialistbutikker og kiosker, ud i butikken, så kunderne i højere grad selv kan vælge mellem produkterne.

Ændringen, som går under den korte betegnelse selvvalg, mødes af voldsom kritik fra en række sundhedsfaglige organisationer – Dansk Sygeplejeråd, Dansk Selskab for Patientsikkerhed og Lægeforeningen – som alle frygter et unødvendigt og forkert forbrug af medicin, når kunderne selv kan pille pakningerne ned fra hylden. Også Forbrugerrådet Tænk vender sig mod forslaget.

»Man lader forbrugeren i stikken, og vi frygter et unødvendigt merforbrug – ikke mindst hvis butikkerne stiller medicinen og reklamerne for den side om side. Det er et forkert signal, for håndkøbsmedicin er ikke en forbrugsvare på linje med en brødrister,« siger seniorrådgiver Sine Jensen.

Idéen om større selvvalg af håndkøbsmedicin kommer fra Lægemiddelindustriforeningen (Lif), og her afviser viceadministrerende direktør Henrik Vestergaard, at forslaget er tænkt for at fremme salget.

»Vi tror ikke på et stort mersalg, men er mere optaget af at sikre kunderne en vis diskretion, når de handler håndkøbsmedicin. Hvem har lyst til at tale højt om neglesvamp og forkølelsessår i køen i supermarkedet?« spørger han.

Sundhedsminister Sophie Løhde undrer sig over den massive kritik:

»Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor danskerne ikke skal have lov til selv at stå og se på halstabletter, nikotintyggegummi eller andre former for håndkøbsmedicin, som de overvejer at købe. I landene omkring os har man indført selvvalg, og det har ikke ført til, at borgerne bruger markant mere håndkøbsmedicin,« siger hun med henvisning til, at både nordmænd og svenskere i dag frit kan handle håndkøbsmedicin direkte fra hylderne.

Forslaget har opbakning i blå blok, men møder klar modstand hos SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet. Socialdemokratiet er skeptisk og ser helst, at selvvalg – til en begyndelse i hvert fald – alene bliver en mulighed på apotekerne.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Alene hjemme

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her, og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Det skal du vide, før du vælger p-piller fra
Mange kvinder vælger i disse år p-pillerne fra, men der er ingen grund til bekymring, lyder det fra lægerne. Så længe du kender til nogle helt basale fakta. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her