*

Indland

Selvforsvar nødvendigt i job med psykisk syge

Knivdrab: Endnu et drab på et bosted for psykisk syge gør kravet om national handlingsplan for vold mod ansatte uhyggeligt aktuelt, mener FOA. Socialministeren er lydhør.

Center Lindegården, der er bosted for 180 psykisk syge beboere, var fredag rammen om en tragisk drabssag, da en beboer stak en mangeårig medarbejder ihjel. Foto: Kenneth Meyer/Polfoto

Endnu en tragedie.

Sådan beskrives drabet på en 57-årig social- og sundhedsassistent på bostedet Lindegården i Roskilde fredag aften, hvor hun blev stukket ihjel af en 30-årig psykisk syg og misbrugende beboer.

»Men en tragedie, der skal kunne undgås,« tilføjer forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA, der er fagforbund for bl.a. social- og sundhedsassistenter.

Med afsæt i lignende drab inden for de seneste år har FOA gentagne gange krævet en national handlingsplan, der skal forebygge vold mod ansatte, og i starten af maj har både social- og indenrigsminister Karen Ellemann og hendes kollega i Sundheds- og Ældreministeriet Sophie Løhde indbudt til de første drøftelser.

Fakta

Tidligere drab på bosteder

  • Den 7. maj 2014 dræber en beboer to medarbejdere – en 40-årig socialrådgiver og en 69-årig læge – på Bostedet Saxenhøj i Sakskøbing.
  • Den 2. december 2013 overfalder og dræber en 72-årig beboer på bostedet Ringbo i Bagsværd en 37-årig social- og sundhedsassistent.
  • Den 7. februar 2012 bliver en 46-årig socialpædagog dræbt på en gåtur med en 40-årig beboer på bostedet Blåkjærgård i Viborg.
  • I alle tilfælde endte sagerne med anbringelsesdomme, og i alle tre tilfælde var drabsvåbenet en kniv.

»Desværre på en meget dyster og aktuel baggrund, men det er nødvendigt at optrappe både forebyggelsen mod vold, men samtidig at udbygge med kurser i selvforsvar, så medarbejderne har en mulighed for at komme ud af en truende situation,« siger Dennis Kristensen.

Forud for det aktuelle drab, hvor den 30-årige mand lørdag i et grundlovsforhør i Holbæk erkendte at have stukket kvinden og blev varetægtsfængslet i surrogat til den 14. april, var de ansatte tilsyneladende opmærksomme på faresignalerne.

Den 30-årige var for nylig blevet udskrevet fra en psykiatrisk afdeling, og for blot et par dage siden blev politiet tilkaldt, fordi beboeren var blevet set med en kniv. Det lykkedes dog ikke politiet at finde kniven.

Ked af, han ikke var indlagt

»Jeg er ked af, at han ikke var blevet indlagt,« erkendte centerchef Birger Jacobsen overfor TV 2 News – uden at han dog kendte de nøjagtige omstændigheder for, at det ikke var sket.

Københavns Kommune driver Center Lindgården med 180 beboere, og centerchef Nina Eg Hansen fra socialforvaltningen opholdt sig lørdag på Center Lindegården, men heller ikke hun kunne svare på, hvorfor den meget syge mand, der i retten fortalte, at han hørte stemmer, stadig var på Lindegården og ikke indlagt.

»Vi har et godt samarbejde med hospitalspsykiatrien, og om der i den konkrete situation skulle have været handlet anderledes, vil vores interne undersøgelse afdække,« siger hun, der havde travlt med både at koordinere krisehåndtering og sikre det fortsatte arbejde på Lindegården.

I landsforeningen Sind bakker formand Knud Kristensen op bag tankerne om en national handlingsplan, men frem for alt handler det om bedre normeringer, fastslår han.

»Samtidig bliver vi nødt til at erkende, at nogle mennesker er så syge – mange af dem har tilmed et misbrug – at de ikke hører til på åbne bosteder som det på Lindegården. De skal i højere grad mandsopdækkes. Vi har desværre mange botilbud, som påstår, at de kan rumme det hele, men det er åbenlyst ikke tilfældet. Vi har behov for mere differentierede bosteder,« siger Knud Kristensen og tilføjer behovet for øget uddannelse af de medarbejdere, som tager sig af de mest syge.

Ministeren vi lytte

Også i FOA peger Dennis Kristensen også på en bedre visitation af de syge.

»I dag har man indtryk af, at det højere grad handler om, hvor der er en plads ledig, end om hvorvidt stedet passer til den syge,« siger han.

Socialminister Karen Ellemann kalder den seneste drabssag dybt tragisk, og hun er indstillet på at lytte til ønskerne fra bl.a. FOA for at sikre medarbejderne mest muligt.

»Vi er i gang med at udarbejde nationale retningslinjer på baggrund af en række sager, hvor beboerne har udøvet vold mod medarbejdere, og mit udgangspunkt er, at det skal være sikkert at gå på arbejde. Derfor vil jeg ikke på forhånd afvise noget – heller ikke, at medarbejderne skal lære selvforsvar,« siger ministeren, der også er optaget af at sikre bedre information mellem psykiatrien på sygehusene og bostederne, hvor de psykisk syge lever og bor.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her