*

Indland

Unge foretrækker gymnasiet frem for erhvervsuddannelser

Gymnasiet oplever det største ansøgertal i 15 år, mens erhvervsuddannelserne bevarer status quo.

Når fremtiden står for døren, foretrækker størstedelen af de unge fortsat at sidde med næsen i bøgerne på gymnasiet frem for de mere praktiske erhvervsuddannelser.

Tre ud af fire, 74,3 procent, har sendt en ansøgning til gymnasiet, mens kun knap hver femte, 18,4 procent, håber, at erhvervsuddannelserne er det rette sted for dem.

Det viser årets ansøgertal, som Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling har offentliggjort mandag.

99.218 elever i landets 9.- og 10.-klasser har søgt ind på en ungdomsuddannelse, og igen i år er de gymnasiale uddannelser i høj kurs i form af det almene gymnasium, erhvervsgymnasierne og HF.

Tallene vækker umiddelbart glæde hos Ellen Trane Nørby (V), minister for Børn, Undervisning og Ligestilling.

- Men vi skal også sørge for, at de unge vælger den rigtige uddannelse - både for dem selv og for samfundet.

- Vi skal også være bedre til at vise de unge, at der er gode muligheder for videre uddannelse efter en erhvervsuddannelse, siger hun i en pressemeddelelse.

Det er den højeste andel i de seneste 15 år, som har valgt gymnasievejen som førsteprioritet. Ansøgertallet for erhvervsuddannelserne er på niveau med sidste år.

Knap to ud af tre, 63 procent, drømmer om den rød-hvide studenterhue, som man får på STX, mens 11 procent har søgt HTX, og 7 procent har søgt HF.

Ansøgertallet for erhvervsuddannelserne bekymrer chefkonsulent Simon Neergaard-Holm, Dansk Arbejdsgiverforening.

- Alle prognoser og fremskrivninger viser, at flere unge fra grundskolen i fremtiden skal vælge erhvervsuddannelserne for at dække behovet for faglærte på arbejdsmarkedet, siger han i en pressemeddelelse.

3F, Dansk Erhverv og LO følger ligeledes udviklingen nøje.

De manglende praktikpladser er en af de afgørende årsager til, at de unge holder sig væk, lyder det ifølge 3F.

I midten af april skal emnet på dagsordenen under trepartsforhandlingerne.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde fredag, da første runde af trepartsforhandlingerne var faldet på plads, at ambitionen er at sikre praktikpladser til alle. Han var ligefrem tæt på at udlove en garanti.

Med erhvervsuddannelsesreformen blev der sidste år indført et adgangskrav på 02 i dansk og matematik for at komme ind på en erhvervsuddannelse.

Målet er at tiltrække 25 procent flere unge til erhvervsskolerne i 2020.

Mandag gentog Socialdemokraterne og De Radikale, at de - ligesom SF - ønsker et adgangskrav på 02 til gymnasiet, mens Venstre står fast på 4.

Kravet førte sidste år til et sammenbrud i forhandlingerne om en kommende gymnasiereform.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Statssponsoreret pres på studerende
Lars Holmboe, Lundhusvej 46, Vejle
26/11 skrev daværende uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs et svar i JP på mit debatindlæg om, hvordan presset for at vælge den rigtige uddannelse mærkes helt nede i folkeskolen.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Grin i mørket

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere
TV: Den fandenivoldske landsbykonge. Klip 3 - Den gamle mand
Jørgen Søvndal har en god forretning, og han tjener mange penge. Han bruger nogle af dem til at gøre landsbyen Linde til et bedre sted at bo. Men i hans engagement ligger også en skjult kritik af 'systemet', som, han mener, af og til holder ham tilbage. Passionerede og lokalpatriotiske erhvervsdrivende findes i hele landet, og de kan være afgørende for landdistrikterne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her