*

Indland

Motorveje giver ingen vækst til udkanten

Forskere afviser, at motorveje kan stoppe affolkningen af Udkantsdanmark. Politikerne vil ikke ændre kurs.

»Det ser ud til, at motorveje snarere dræner arbejdspladser væk fra udkantsområderne end skaber nye,« lyder det fra trafikforsker Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet, RUC Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Hvis beboerne i udkantsområderne tror, at nye motorveje vil redde fremtiden og sikre vækst og stigende befolkningstal, skal de nok ikke glæde sig for tidligt. En rapport fra tænketanken Kraka slår fast, at motorveje ikke hjælper på befolkningstallet i landområderne, og nævner Lolland, Esbjerg og Svendborg som eksempler.

Samme vurdering har både trafikforskere og landdistriktsforskere, mens politikerne stadig tror på, at flere motorveje giver mere vækst.

»Det ser ud til, at motorveje snarere dræner arbejdspladser væk fra udkantsområderne end skaber nye,« lyder det fra trafikforsker Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet, RUC.

Seniorforsker Hanne Tanvig fra Københavns Universitet er af samme opfattelse:

»Troen på, at alting opstår omkring motorveje, holder simpelthen ikke. Der er ingen dokumentation for, at motorveje isoleret set skaber vækst i yderområder. Motorvejskortet har altid været overspillet af politikerne. Udvikling sker ikke, med mindre nogen skaber den – og når det gælder infrastruktur, er it-infrastruktur med gode bredbåndsforbindelser langt vigtigere end motorveje,« mener Hanne Tanvig.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen afviser analysen som vrøvl:

»For mig lyder det som noget værre københavneri. Det er da sund fornuft, at der er nogle gode trafikvilkår for både befolkning og virksomheder, hvis man skal bevare en nogenlunde befolkningsudvikling i vores yderområder. Jeg føler mig overbevist om, at motorvejene både i Nordjylland og til Esbjerg har haft en gunstig indvirkning på befolkningsudviklingen,« siger ministeren.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her