*

 

Indland

Kongeørn skudt med hagl ved Limfjorden

En kongeørn er fundet dræbt med 20 hagl ved Limfjorden. Rovfuglen er totalfredet.

En kongeørn er fundet skudt nær Limfjorden. Foto: Jan Tøttrup Nielsen/DOF/Polfoto

En kongeørn er fundet skudt nær Limfjorden. Den meget sjældne og totalfredede rovfugl havde mindst 20 hagl i kroppen.

Det oplyser Dansk Ornitologisk Forening (DOF), som vil anmelde ørnedrabet til politiet. Gerningsmanden kan ikke have været i tvivl om, at han skød en kongeørn, for skuddet er affyret på tæt hold, og haglene sidder tæt, understreger Knud Flensted, biolog i DOF.

- Det er beskæmmende, trist og meget bekymrende, at der fortsat er mennesker, som er drevet af et had til rovfugle, der får dem til at skyde en totalfredet og meget sjælden ørn, siger han.

Kongeørnen var knap syv år gammel og ynglemoden. Den blev fundet syv kilometer fra stedet, hvor den blev ringmærket i maj 2009 som unge i Hals Nørreskov, hvor kongeørnen har én af blot tre faste ynglelokaliteter i Danmark. Her lever forældrene stadig.

Kongeørnen blev fundet 12. marts opskyllet på Limfjordens nordlige bred vest for Hals ved fjordens østlige munding. Rovfugleeksperten og ringmærkeren Jan Tøttrup Nielsen, som ringmærkede rovfuglen i 2009, fik en melding og hentede kadaveret.

Kongeørnen havde været død et par måneder, og der var kun lidt kød tilbage på dens vinger og ben.

- Jeg kunne dog se, at ørnen bar præg af at være blevet beskudt, hvorfor jeg fik den røntgenfotograferet, så dødsårsagen kunne blive fastslået, siger Jan Tøttrup Nielsen.

Kongeørnen er genindvandret og begyndte at yngle i Danmark i 1999. Modsat havørnen er den imidlertid ikke blevet talrig i det danske landskab.

I Dansk Ornitologisk Forening har man længe undret sig over, at ynglebestanden af kongeørne ikke vokser og er begrænset til tre skovområder i det nordøstlige Jylland. To af yngleskovene er lukket for publikum.

De danske kongeørne har fået 34 unger på vingerne i løbet af 16 ynglesæsoner.

Sagkyndige mener, at der er muligheder for ynglende kongeørne i Thy, Hanherred, Vendsyssel og i de store hedeplantager i Midtjylland, oplyser DOF.

Også gift har kostet danske ørne livet. I marts 2012 blev en forgiftet kongeørn fundet på Tjele Gods ved Viborg.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Et liv uden sex?

Mange par lever et liv uden sex. Men hvad gør det egentlig ved os, hvis vi aldrig dyrker sex? Og skal man droppe et godt forhold, hvis man ikke kan finde ud af sex-delen?
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Bolig
Gennemtænkt til mindste detalje: Her er huset, der kun koster 500 kr. i drift om måneden
Byg som Sofie og Peter Thrane-Nielsen, og få et passivhus, hvor varmeregnskab og vedligeholdelseskrav er noget nær nul. Boligen er nu nomineret til IdéPrisen 2016. 
Se flere
»Så kan de også lige se blonden på kjolen – og blondinen selv«
Birthe Kjær er et sikkert hit på festivaler i hele landet og blandt grandprix-fans, der stadig har ”Vi maler byen rød” fra 1989 på deres topti. Nu er hun til Aarhus Festuge, hvor hun vil helt tæt på sit publikum. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her