*

Indland

Plan: Regeringen skal som i USA have sikkerhedspolitisk rådgiver

Et udspil om en ny national udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver splitter partierne og kan udløse em ny strid mellem Stats- og Udenrigsministeriet.

I Storbritannien er National Security Council placeret direkte under premierminister David Cameron, og meget tyder på, at en lignende dansk institution skal forankres i Statsministeriet. Arkivfoto: Lars Krabbe

Danmark skal have en national udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver, som skal hjælpe med at sikre sammenhæng og prioriteter i udenrigspolitikken.

Det er et af hovedelementerne i den rapport, som regeringens udenrigsgransker, Peter Taksøe-Jensen, skal fremlægge senest den 1. maj.

Jyllands-Posten er i besiddelse af en notits, som Taksøe-Jensen har sendt til sin følgegruppe om udredningens hovedelementer.

Heraf fremgår det bl.a., at »der bør etableres en mekanisme, som skal sikre mere konsoliderede beslutninger på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område«. Dokumentet blev fremlagt på følgegruppens møde i sidste uge, og flere kilder fremhæver, at ordet »mekanisme« dækker over, at Danmark efter britisk-amerikansk forbillede skal have en national udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver.

I Storbritannien er National Security Council placeret direkte under premierminister David Cameron, og meget tyder på, at en lignende dansk institution skal forankres i Statsministeriet.

En kilde fremhæver, at der er tale om »en person i Statsministeriet med eget sekretariat, som en gang om året skal lave en udenrigs- og sikkerhedspolitisk analyse«.

Dermed er der lagt op til en ny strid mellem Udenrigsministeriet og Statsministeriet, som gennem de senere år har sat sig på mere og mere af udenrigspolitikken. Det var således Lars Løkke Rasmussen og ikke udenrigsminister Kristian Jensen, som udnævnte Peter Taksøe-Jensen.

Forslaget splitter de politiske partier. SF’s udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, advarer om, at en sikkerhedspolitisk rådgiver kan svække Udenrigsministeriet og gøre udenrigspolitikken mere »populistisk«, mens Søren Espersen (DF) er begejstret for udspillet. De Konservative er åbent over for ideen, mens Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, har svært ved at se gevinsten:

»Vi er åbne over for anbefalingerne, men har ikke lovet at følge dem.«

Udredningen lægger bl.a. også op til flere penge til forsvaret og en mere »interessebaseret« udenrigspolitik.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Bolig
Ungt par afsatte fire år til ombygning: Halvråddent håndværkertilbud blev til drømmebolig med luksusudsigt
At sove på den overdækkede balkon med udsigt til solopgangen over Vejle Fjord er hele umagen værd, når Kirsten og Brian Reinholt tænker tilbage på deres netop overståede renoveringsproces. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her