*

Indland

Koranforsker: Muslimsk manifest kan ende som varm luft

Et manifest for danske muslimer risikerer at ende som tomgangssnak uden reel stillingtagen, vurderer ekspert.

Et manifest om islams rolle i Danmark risikerer at ende som en omgang varm luft, hvis muslimske imamer ikke for alvor tager et opgør med dogmer om ligestilling og straffeformer.

Det vurderer professor og koranforsker Thomas Hoffmann, Københavns Universitet, efter at muslimske organisationer har bebudet et manifest om, hvad det vil sige at være muslim i Danmark.

- Det kan blive en vigtig game changer, men det kan også blive en omgang fine ord og snak, hvor man ikke kommer videre end det, siger Thomas Hoffmann.

Det er talsmænd for en række muslimske organisationer, der i en kronik i Jyllands-Posten lancerer idéen med et manifest, hvor de generelle principper for at leve som danske muslimer skal formuleres på skrift.

Kronik: Opråb fra muslimske organisationer - Danmark er vores fælles anliggende, vores land, vores ansvar

Det kommer efter, at TV2 i en række dokumentarudsendelser har vist, at imamer fra flere moskéer landet over prædiker stening af kvinder og rådgiver kvinder til at blive hos deres voldelige mænd.

Flere politikere, herunder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), er skeptisk, fordi fremtrædende imamer ifølge ministeren ikke for alvor lægger op til afstandtagen til kvindeundertrykkelse og "middelalderlige" straffeformer.

Thomas Hoffmann er enig i, at manifestet kan ende som en omgang floskler blottet for reelt indhold.

Har TV2 brugt ufine midler for at udstille Grimhøj-moskéen?

- Jeg tror ikke, man når så langt, hvis manifestet bare siger, at muslimer skal overholde dansk lov. Det siger alle muslimer, også Grimhøjmoskeen og Hizb ut-Tahrir.

- Lakmusprøven bliver den moralske og etiske stillingtagen til nogle af de her straffeformer som eksempelvis stening og håndsafhugning og spørgsmål om ligestilling. Det er der, at manifestet må melde klart og utvetydigt ud, siger Thomas Hoffmann.

- Hvis den almindelige danske muslim ikke har andet end relativt abstrakte eller vage formuleringer at falde tilbage på, så vil problemet bare gentage sig, siger Thomas Hoffmann.

Imamer vil have dansk udgave af islam

De progressive muslimske miljøer kommer ifølge koranforskeren også til at lægge tydeligere afstand til nogle af de mere konservativt indstillede trosfæller.

- Hvis man ikke skal havne i samme suppedas igen, bliver man nødt til at sige, at der er nogle kredse, man må lægge afstand til, hvis de ikke vil være med i det manifest, siger Thomas Hoffmann.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her