*

Indland

Professor: Dødstallet steg på sygeplejerskes vagter

Forsvarer bestrider statistisk materiale over dødsfald, som professor ventes at præsentere under retssag.

En stime af dødsfald synes at have omgivet en ung sygeplejerske fra Nykøbing Falster, der siden 2009 har arbejdet på det lokale sygehus.

Det er i hvert fald konklusionen på en analyse foretaget af en professor i statistik fra Københavns Universitet, efter at sygeplejersken 1. marts 2015 blev anholdt og sigtet for drab på patienter.

"Der er konstateret en klar forhøjet mortalitet", når den nu tiltalte har været på vagt i årene 2011 og 2012, "som med stor sikkerhed ikke skyldes simple tilfældigheder", lyder analysen fra professor Steffen Lauritzen.

Det fortalte anklager Michael Boolsen fredag i Retten i Nykøbing Falster, da retssagen mod den 31-årige sygeplejerske gik i gang.

Netop i 2012 skal sygeplejersken ifølge anklageskriftet have begået sit første drab. Men forsvarsadvokat Jørgen Lange afviser professorens konklusioner.

- Spørgsmålet er, hvorvidt man kan stole på det talmateriale, som man har forsynet professoren med, siger advokaten.

Advokaten ser derfor frem til at spørge dybere ind til Steffen Lauritzens resultater, når professoren under retssagen indkaldes som vidne.

Ud over drabet i 2012 er sygeplejersken tiltalt for yderligere to drab og et drabsforsøg. Disse forbrydelser skal være sket i løbet af en enkelt nattevagt fra 28. februar til 1. marts 2015. Det var kvindens sidste vagt, inden hun blev anholdt.

Michael Boolsen oplyste i fredagens retsmøde, at man har undersøgt yderligere cirka 20 dødsfald, men at de af forskellige grunde ikke har ført til yderligere tiltale.

Blandt andet var flere af de mulige ofre for længst kremeret og begravet. Derfor har man ikke kunnet foretage analyser af hår og dna.

Den tiltalte har siden sin anholdelse nægtet sig skyldig. Efter planen vil hun blive afhørt over to hele retsdage, hvoraf mandag er den første.

Også kvindens kæreste og lille datter vil afgive forklaring i retten. Det samme vil den sygeplejerske, som mener at have afsløret den tiltalte, da hun var i færd med at slå en kvindelig patient ihjel.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Arkæologens romance: »At gå rundt i Egypten er som at blive kysset af historien«
Jeanette Varberg elsker at rejse til Egypten for at se resten af den kultur, hvor de perler, hun en dag fandt i magasinet under Moesgaard Museum ved Aarhus, blev fremstillet. 
Se flere
Danskerne og en brasilianer var vilde med optoget
Vikingerneskibene og storheden af optoget i åbningsceremonien for Aarhus 2017 får ros. Victor Barochelli fra Brasilien føler sig som en viking. 
Se flere
Kritik af orange huer
Kirsten Høyer (tv), 54 år, Højbjerg og storesøster Annette Høyer, 57 år, Åbyhøj og flere andre i båd 5-optoget var utilfredse med, at der var blevet udleveret orange huer med firmaet Cowis navn på. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her