*

Indland

Asylaftale lever ikke op til dansk standard

Asyl: Løkke kalder EU’s flygtningeaftale med Tyrkiet en »game changer«. Men de danske myndigheder anerkender ikke Tyrkiet som et sikkert land.

Foto: Halit Onur Sandal/AP

En EU-aftale om at vende samtlige flygtninge og migranter, der rejser fra Tyrkiet til Grækenland, og sende dem tilbage uden at behandle deres anmodninger om asyl, bliver torpederet af de danske myndigheder.

For selv om statsminister Lars Løkke Rasmussen har kaldt konturerne af aftalen en »game changer« og anprist modellen som en mulig løsning på flygtningekrisen, oplyser Udlændingestyrelsen, at Tyrkiet ikke opfylder de danske krav:

»Styrelsen har ikke hidtil anset Tyrkiet for et sikkert tredjeland, således at asylsøgere fra f.eks. Syrien kan tilbagesendes til Tyrkiet for at få deres asylsag behandlet på betryggende vis der.«

Dermed vil krumtappen i aftalen ifølge både de danske myndigheder, eksperter og organisationer ikke være i overensstemmelse med EU-retten og internationale forpligtelser.

»For første gang spores en reel parathed til at angribe og ødelægge menneskesmuglernes forretningsmodel ved at returnere alle, der ankommer til Grækenland, til Tyrkiet. Det vil kunne gøre en reel forskel,« lød det ellers optimistisk fra Løkke Rasmussen på Facebook.

Kristian Jensen kritiserer Merkel for ikke at lytte nok

Det var tirsdag nat, efter at EU’s stats- og regeringschefer og Tyrkiet mandag aften og natten til tirsdag havde lavet en foreløbig aftale om, at Tyrkiet skulle kunne tilbagetage »alle nye irregulære migranter« til gengæld for modydelser som eksempelvis lempede visumregler og penge. I næste uge skal den endelige aftale forhandles.

Men eksperter og organisationer kritiserer modellen og afviser, at Tyrkiet på nogen måde bliver i stand til at sikre flygtninge og migranter basale rettigheder.

Professor i EU-ret Marlene Wind kalder forslaget »dybt problematisk«, fordi det bl.a. vil bryde med traditionen for at behandle asylsager i Europa.

Ifølge Thomas Gammeltoft-Hansen fra Institut for Menneskerettigheder er det tvivlsomt, om Tyrkiet kan betragtes som »et sikkert tredjeland«. Blandt andet fordi Tyrkiet ikke fuldt ud har tilsluttet sig flygtningekonventionen.

Lars Løkke Rasmussen har ikke ønsket at lade sig interviewe om sagen.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, svarer i en e-mail:

»Nu er der jo ikke indgået nogen endelig aftale endnu.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her