*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Indland

Eksperter: Der er behov for en langsigtet strategi i Syrien

Amerikanske militærfolk vurderer, at krigen mod Islamisk Stat kan fortsætte i flere årtier - spørgsmålet er, hvor længe Danmark kan og vil være med.

Islamisk Stat har allerede spredt sig til lande ud over Syrien og Irak, og krigen mod terrororganisationen kan fortsætte ind i lande som Libyen og Yemen også. Foto:© Stringer / Reuters

Snart skal Danmark også hjælpe USA og resten af den internationale koalition med at bekæmpe Islamisk Stat i Syrien. Men hvad vil det egentlig kræve af de danske styrker, og hvilke risici er forbundet med at nikke ja til at udvide støtten til USA i krigen mod terrororganisationen?

Ifølge David Vestenskov, analytiker og cand.mag. fra Forsvarsakademiet, er det et spørgsmål, Folketingets politikere bør have fuldstændig styr på. Ikke mindst, siger han, fordi Danmark kan risikere at blive bedt om også at sende militære bidrag til Libyen, Yemen eller andre steder, hvor der allerede er - eller senere kan opstå - lignende konflikter.

»Amerikanerne har selv sagt, at den her konflikt kan tage 20 år eller mere, og det danske budget er så lille, at vi kun kan hjælpe i et bestemt stykke tid. Spørgsmålet er, hvad vi skal gøre næste gang - og om vi vil gøre noget næste gang,« lyder vurderingen.

Flertal: Danske elitesoldater skal i krig i Syrien og Irak

Flere amerikanske top-militærfolk har tidligere meldt ud, at man forventer en flere årtier lang krig mod Islamisk Stat. De ser en reel risiko for, at krigen, som lige nu bliver udkæmpet i Irak og Syrien, spreder sig til lande som Libyen, Yemen og Somalia, i takt med at Islamisk Stats krigere flytter sig.

Islamisk Stat vil være et problem i 10-20 år - det er ikke et problem, der kun vil vare i to år.
Blandt de militærfolk, som har spået en længerevarende krig er en tidligere chef for Pentagon, en tidligere CIA-agent og den amerikanske hærs stabschef, general Ray Odierno.

»Islamisk Stat vil være et problem i 10-20 år - det er ikke et problem, der kun vil vare i to år. Jeg ved ikke, på hvilket niveau det vil være et problem, men det vil være et problem i lang tid,« sagde han sidste år på en pressekonference.

Islamisk Stat hævdede allerede sidste år, at man havde krigere til stede i Algeriet, Egypten, Libyen, Saudi-Arabien og Yemen.

Ifølge Mikkel Vedby Rasmussen, professor og militærforsker ved Københavns Universitet, bør man have en langsigtet strategi for indsatsen i Syrien. Han mener, at de danske politikere bør tænke sig rigtig godt om, før de siger ja til at indsætte danske tropper i Syrien, som situationen ser ud nu.

»Og det tror jeg ikke, at man har gjort i denne sag. Man kan desværre godt have den mistanke, at amerikanerne ikke har en klar idé, andet end at de gerne vil give Islamisk Stat et gok i hovedet en gang om dagen, så de ikke rejser sig op igen, og dermed ikke bidrager til en varig løsning,« siger han til Jyllands-Posten.

Hvad er målet med det? Det må Folketinget jo spørge sig selv om.
Udfordringen med, hvornår denne varige løsning er nået, og hvad strategien egentlig er, bør ligge fast fra politisk side, vurderer David Vestenskov.

»Hvad er målet med det? Det må Folketinget jo spørge sig selv om, og det må regeringen allerede have spurgt amerikanerne om,« siger han.

Ifølge udenrigsminister Kristian Jensen skal de danske specialstyrker stå for træning af irakiske styrker og udpege militære mål. De danske soldater vil derfor ikke komme i direkte kamp mod Islamisk Stat, medmindre de bliver angrebet. 

Det samlede danske militære bidrag vil fra medio 2016 omfatte omkring 400 danske soldater, heriblandt piloter og støttepersonel. 60 af de 400 vil være specialstyrker fra Frømands- og Jægerkorpset.

David Vestenskov vurderer, at de danske specialstyrker og øvrige soldater i Syrien vil stå over for en mere vanskeligt håndterbar konflikt, end den i Irak.

»Det er mere kompliceret i Syrien end i Irak, og der er en øget risiko for uheld og misforståelser, særligt hvis man tænker på, at Tyrkiet også skal spille en rolle,« siger han.

Prisen for den danske indsats mod Islamisk Stat ventes at ligge på 280 mio. kr. Det vil sende Danmark op i toppen af de 66 bidragende lande i koalitionen, når man måler i bidrag per indbygger.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her