*

Indland

Muslimsk debattør: Kvinders forhold forværres uden borgerlig vielse

At fratage imamer retten til at vie, vil kun forværre det for kvinderne, mener kvindelig muslimsk debattør.

Kirkeminister Bertel Haarders (V) forslag om at fratage ekstreme imamer vielsesbemyndigelse, vil kun give kvinderne dårligere forhold. Det fortæller Nour Tessie Jørgensen, der er cand.mag. i islamiske studier og muslim.

- Hvis man fratager dem retten til at vie, vil de vie uanset hvad. Det vil sige, at kvinder og mænd kun får en islamisk vielse og ikke en borgerlig vielse. Kvinden vil derfor ikke kunne få de borgerlige rettigheder, som hun normalt har.

- Derfor vil jeg ikke råde til, at man skal fratage imamerne deres autoritet til at vie, for kvinden vil dermed også miste sine borgerlige rettigheder, siger hun til Ritzau.

En islamisk vielse af en imam, der har vielsesbemyndigelse, vil samtidig fungere som en borgerlig vielse, hvor det er registreret hos myndighederne. Det vil den ikke, hvis imamen ikke har vielsesbemyndigelse, men vier alligevel.

Bertel Haarders forslag kom efter TV2's dokumentar "Moskeerne bag sløret", der blandt andet viser en imam opfordre til stening af utro kvinder. Derudover viser den en imam, der fraråder kvinder at gå til politiet, hvis deres mænd slår.

Det er netop de rabiate holdninger, som kirkeministeren vil slå ned på ved at fratage dem retten til at vie i Danmark.

- Det er helt uacceptabelt, når religiøse forkyndere tilskynder til den slags. Det er ikke alene imod menneskerettighederne - det er også stik imod alle ambitioner om, at vi skal en bedre integration, siger han i en pressemeddelelse onsdag.

Nour Tessie Jørgensen er engageret i flere forskellige muslimske foreninger, som arbejder for kvinders rettigheder.

I stedet for at fratage de ekstreme imamer vielsesbemyndigelsen, opfordrer hun i stedet til mere dialog med de muslimer, der arbejder imod de ekstreme holdninger.

- Jeg synes, at man skal komme i tale med de muslimske foreninger, som laver et aktivt arbejde imod de her forskellige tendenser. Det nytter ikke noget bare at afskære den muslimske gruppe, der kender miljøet indefra, siger hun.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere
»Aarhus virker som en 17-årig teenager, der har fået øje på sig selv i spejlet og tænker: Jeg er egentlig ret lækker«
Selv om der foregår ”lige lovlig meget selvspejling” i øjeblikket, er Aarhus på vej mod noget rigtig godt, hvis man spørger journalist Stig Olesen og fotograf Carsten Ingemann. De har netop udgivet vandrebogen ”Åh Aarhus”, der på ironisk vis forsøger at afdække dna’et i den by, som på en og samme tid giver dem lyst til at juble og krumme tæer. Og makkerparret holder ikke igen – hverken i forhold til fordommene, stereotyperne eller byens skud forbi mål. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her