*

Her er bedst at bo
Indland

Vismændenes fremtidsberegninger deler vandene

Der er meget delte meninger om den miljøøkonomiske vismandsrapport om prisen på et fossilfrit Danmark.

Det er svært at kigge ind i fremtiden, også selv om man benytter sig af avancerede matematiske modeller.

Det erkender økonomerne, der står bag udkastet til den seneste miljøøkonomiske vismandsrapport også.

Ikke desto mindre står de ved deres konklusion om, at det vil være forbundet med årlige meromkostninger på mellem 3 og 12 milliarder kroner i 2050, hvis Danmarks energibehov skal dækkes alene ved vedvarende energi.

Men vismændene kritiseres fra begge sider af miljødiskussionen for at ramme helt forbi skiven - endda i hver sin retning.

Den liberale tænketank Cepos mener, at vismændene er alt for optimistiske, idet Cepos selv er nået frem til, at omkostningen nærmere vil ligge omkring 100 milliarder kroner.

- Alt taler således for, at vismændenes metode undervurderer omkostningerne.

- Det bør gøre indtryk på politikerne, når vismændene påpeger, at selv under meget optimistiske forudsætninger vil klimagevinsterne ved dansk enegang med fossilfrihed være væsentligt under omkostningerne, konkluderer analysechef Otto Brøns Petersen.

Hos Verdensnaturfonden (WWF) kritiserer man derimod beregningerne for at være uholdbare, fordi forudsætningerne ikke er realistiske.

WWF tror for eksempel ikke på, at EU ikke vil stramme de nuværende miljøkrav, og man tror heller ikke på, at EU's CO2-kvotesystem fortsat består i 2050.

- Formandskabets analyse er et udtryk for en slags hokus-pokus-økonomi, der ganske enkelt ikke har hold i virkeligheden.

- Der er plukket selektivt i forudsætningerne, og derfor gives der ikke et seriøst og tilstrækkeligt balanceret bud på, hvad omkostningerne og gevinsterne er ved at gøre Danmark fossilfri, siger klimachef John Nordbo.

Årets miljøøkonomiske vismandsrapport giver også et bud på, hvordan man kan nedbringe luftforureningen herhjemme, og her er særligt brændeovne i fokus.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Glem guidebogen: Åbn alle sanser og omfavn storbyen på din helt egen måde
Seværdigheder er selvsagt ofte seværdige, men du kan også kaste dig ud i en unik vandring, der er helt din egen, og som ikke kan gennemføres to gange. Kridt skoene og følg med på turen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her