*

Indland

Økonomer: Læg afgift på brændeovne og red menneskeliv

Regulering af brændeovnes forurening kan spare tre milliarder kroner og 300 for tidlige dødsfald hvert år.

Graduerede afgifter på brændeovne kan føre til 300 færre tidlige dødsfald om året, konkluderer det Miljøøkonomiske råd. Foto: Lars Hansen

Samfundet kan spare milliarder af kroner og undgå hundredvis af dødsfald ved en skrappere regulering af forureningen med partikler fra brændeovne. Det konkluderer et oplæg fra det såkaldte Miljøøkonomiske Råd, som fremlægges tirsdag.

Hvis man lægger graduerede afgifter på brændeovne, alt efter deres miljøvenlighed, geografiske placering og timeforbrug, kan man undgå 300 for tidlige dødsfald årligt og spare samfundet for helbredsomkostninger for tre milliarder kroner, mener økonomerne i rådet.

Miljøvismænd: Fossilfri målsætning er dyr at gennemføre

Det kræver installering af en temperaturmåler i skorstenen, så man kan se, hvor mange timer ovnen bliver brugt, oplyser miljøøkonomisk "vismand" Lars Gårn Hansen.

- Reguleringen kan ske gennem en differentieret afgift på brug af brændeovne. Afgiften skal være højest for gamle brændeovne - og højere i tæt befolkede områder end på landet, siger Lars Gårn Hansen.

De farlige partikler fra brændeovne i Danmark tegner sig for en væsentlig del af de omkostninger, der skyldes luftforurening. Det gælder især de fine partikler (PM2,5).

Samfundets helbredsomkostninger ved "individuel boligopvarmning" - det vil helt overvejende sige brændeovne - løber op i hele 5,7 milliarder kroner årligt, vurderer en ny undersøgelse fra 2016 fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

Danskerne er trætte af naboens brændeovne

Heraf tegner den primære partikeludledning sig for 5,6 milliarder. Det svarer til en gennemsnitlig sundhedsudgift på næsten 400 kroner pr. kg udledte partikler.

Omkostningerne varierer meget - fra 180 kroner (Bornholm) til 1500 kroner (København) pr. kg partikler.

Det kan oversættes til, at helbredsomkostningen ved én times brug af en gammel brændeovn i København er 41 kroner, mens udgiften ved at fyre i en ny svanemærket ovn i hovedstaden er 7 kroner.

De tilsvarende tal for Bornholm er henholdsvis 5 og 1 kroner på grund af forskellen i befolkningstæthed.

Vismændenes fremtidsberegninger deler vandene

Miljøministeriet afsatte sidste år 45 millioner kroner til at skrotte brændeovne fra før 1990. Foreløbig har over 6500 ejere benyttet sig af tilbuddet.

Seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd har længe talt for afgifter.

- Privat brændefyring er ansvarlig for 70 procent af landets partikeludledning og helbredsomkostninger for 5,6 milliarder kroner årligt, selv om brændefyring kun dækker sølle tre procent af landets energiforbrug. Det skal der gøres noget ved, siger han.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere
Analyse: Hvem skal lede de franske socialister?
Søndag er franskmændene kaldt i stemmeboksene for at pege på socialistpartiets præsidentkandidat. Jyllands-Postens korrespondent i Paris, Marie Louise Albers, fortæller her, hvem og hvad man skal holde øje med. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her