*

Indland

Landbrugsberegninger var forkerte: Københavns Universitet trækker dem tilbage

KU har trukket et notat tilbage, som viste, at regeringens landbrugspakke ville belaste miljøet mere end hidtil antaget.

KU trækker et forkert notat om landbrugspakkens miljøbelastning tilbage. Foto: Per Folkver

Fredag kunne flere medier fortælle om et netop publiceret notat fra Københavns Universitet, der viste, at regeringens omdiskuterede landbrugspakke ville få negative konsekvenser for vandmiljøet i flere år, end hvad der hidtil har været fremlagt. Men nu viser det sig, at beregningerne bag notatet var forkerte.

Det fremgår af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitets hjemmeside.

På hjemmesiden skriver instituttet følgende om grunden til, at notatet er trukket tilbage:

»Det indeholder sammenstillinger af landbrugspakkens akkumulerede effekter, der ikke var retvisende.«

Landbrugspakken kan betyde billigere varer

Fejlen blev opdaget af landbrugets videnscenter, Seges, som straks gjorde KU opmærksom på de forkerte beregninger. Direktør for Planter & Miljø i Seges, Ivar Ravn, er fortørnet over fejlen:

»Det er dybt beklageligt, at der bliver lagt forkerte beregninger ud. Især når der kører en højspændt politisk debat, bør man være mere grundig med at tjekke, at det man laver nu er rigtigt,« siger Ivar Ravn til Jyllands-Posten og fortsætter:

»Sådan en fejl  er med til at forvrænge og fordreje den her debat. Jeg synes simpelthen, det er fuldstændig mangel på grundighed og omhu. Det svækker jo tilliden til forskningen.«

Naturforening klager til EU over ny landbrugspakke

Konkret havde forskeren bag rapporten, Brian H. Jacobsen, akkumuleret både landbrugspakkens og baselineeffekterne frem mod 2021. Men ifølge Ivar Ravn er det forkert, fordi landbrugspakkens effekter ikke skal akkumuleres. Derfor kom forskeren forkert frem til, at landbrugspakken også ville føre til minus i miljøregnskabet i 2020 og 2021

Brian H. Jacobsen beklager forløbet overfor Landbrugsavisen.

»Jeg undskylder og beklager forløbet, samt de problemer det har givet erhvervet. Jeg er enig med Ivar i, at det er vigtigt at være påpasselig med de udmeldinger, man kommer med. Derfor var beregninger og notat også drøftet med flere forskere inden publiceringen, men jeg påtager mig naturligvis ansvaret for fejlen.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her