*

Indland

Sønderjyske borgmestre undrer sig over mindretalskritik

Fire sønderjyske borgmestre mener ikke, at de forsømmer det tyske mindretal, som ellers føler sig overset.

Det kommer bag på borgmestrene i de fire sønderjyske kommuner, at det tyske mindretal føler sig overset og ikke føler, at deres krav om at kunne begå sig på tysk i Danmark bliver respekteret.

Derfor har de i en fælles udtalelse inviteret mindretalsorganisationen Bund Dänischer Nordschleswiger (BDN) til en snak om, hvordan de kan gøre det bedre.

- Vi er overbevist om, at sønderjyderne finder gode løsninger på vores to sprog i grænselandet.

- Det har vi gjort i generationer, og det bliver vi ved med. Tysk er på retur i resten af Danmark, men vi passer på det i Sønderjylland, siger Tønders borgmester, Laurids Rudebeck (V).

Borgmestrene hævder, at alle fire kommuner- Haderslev, Aabenraa, Sønderborg og Tønder - har fokus på det tyske sprog.

Deres hjemmesider er blandt andet tilgængelige på tysk, ligesom der på skolerne arbejdes med tidlig introduktion til tysk.

Alligevel er kommunerne af undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) og Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) blevet bedt om at stramme op på området, ligesom BDN-formanden Uwe Jessen også har luftet kritikken i mindretallets avis, Der Nordschleswiger.

I København-Bonn-erklæringerne fra 1955 har både den tyske og den danske regering forpligtet sig til ikke at forskelsbehandle de nationale mindretal i de to lande.

Det indebærer blandt andet, at man frit kan vælge at benytte både dansk og tysk i sprog og tale, også i kontakten med myndighederne.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere
Sigtelse: Tre personer har indsmuglet 11,7 tons hash
To mænd og en kvinde fra Sjælland blev onsdag anholdt og sigtet for at have indsmuglet 11,7 tons hash fra Spanien til Danmark. Politiet har efterforsket personerne i 10 måneder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her