*

Indland

Fransk ambassadør: Jeg så Finn dø foran Krudttønden

Den franske ambassadør er på trods af tragedien glad for, at han deltog i debatmødet i Krudttønden sidste år.

Frankrigs ambassadør i Frankrig, Francois Zimeray, var på Krudttønden for et år siden, da et debatarrangement med Lars Vilks blev angrebet og Finn Nørgaard dræbt. Foto: Ida Munch

Den franske ambassadør i Danmark, Francois Zimeray, var selv til stede, da Omar Abdel Hamid el-Hussein 14. februar 2015 affyrede 28 skud mod Krudttønden og dræbte Finn Nørgaard.

Søndag er ambassadøren tilbage ved Krudttønden på et-års-dagen for attentatet.

- I dag er en vigtig dag. Det er en vigtig dag for Danmark, Frankrig og mig personligt. Jeg, som franskmand, deler danskernes sorg, og tænker i dag på Finn Nørgaard og Dan Uzan, siger en tydeligt berørt ambassadør til Ritzau.

- Jeg var selv til stede under mødet i Krudttønden. Jeg så Finn Nørgaard ligge og dø foran Krudttønden. Men jeg blev ikke ramt af kuglerne den dag. Jeg er selv en af de overlevende.

- Jeg overlevede sammen med mange andre, og det skal inspirere os til at leve vores liv uden at gå på kompromis. Det mod, som Dan Uzan og Finn Nørgaard viste for et år siden, skal inspirere os, siger Francois Zimeray.

Dan Uzan mistede livet, da den samme gerningsmand natten til 15. februar skød ham ved Synagogen i Krystalgade i indre København.

Det var et debatmøde om ytringsfrihed og censur, der dannede ramme om angrebet på Krudttønden.

Den franske ambassadør fortæller, at han har mødt kritik i sit hjemland, fordi han deltog i mødet, hvor blandt andet den svenske muhammedtegner Lars Vilks var en af talerne.

Vil du deltage i et lignende møde igen, hvis lejligheden byder sig?

- Ja, bestemt. Jeg er glad for, at jeg var der, og jeg ville ikke tøve med at tage til et lignende arrangement igen, siger han.

Francois Zimeray deltog da Københavns Overborgmester, Frank Jensen (S), og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) søndag lagde kranse ved Synagogen og Krudttønden, hvor Dan Uzan og Finn Nørgaard blev dræbt.

Se også Jyllands-Postens store serie i 10 kapitler om terrorangrebet i København - et år efter. En række nøglepersoner, der var helt tæt på begivenhederne, fortæller i dybden om deres oplevelser, og alt det der fulgte efter.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Lørdag den 14. februar ramte et terrorangreb København. I løbet af 16 timer blev to civile dræbt og fem politibetjente såret, inden gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her