*

 

Indland

Lykke Friis: »Vi er altså ikke blevet karakter-fetichister«

Nyt karakterkrav skal »højne kvaliteten« på Københavns Universitet, mener prorektor Lykke Friis.

»Vi skal løfte kvaliteten ved indgangen, for vi er af den opfattelse, at karakterer er vigtige,« siger prorektor for Københavns Universitet Lykke Friis. Foto: Ole Lind

Fra 2018 skal alle, der vil læse på Københavns Universitet, kunne fremvise et eksamensbevis fra gymnasiet med et karaktergennemsnit på minimum 6.

I hvert fald hvis det står til universitetet selv.

Udmeldingen kommer få dage efter en fyringrunde, hvor 500 medarbejdere på Københavns Universitet måtte rydde deres skriveborde som del af en omfattende sparerunde.

FAKTA: Disse uddannelser kan rammes af karakterkrav

Ifølge prorektor for Københavns Universitet Lykke Friis er karakterkravet dog ikke et spareforslag, men del af et samlet kvalitetsudspil, som universitetet vedtog i 2014, og som skal »højne kvaliteten« på universitetet.

»Vi skal forbedre studiemiljøet og løfte pædagogikken, når de studerende er kommet ind. Men vi skal også løfte kvaliteten ved indgangen, for vi er af den opfattelse, at karakterer er vigtige,« siger hun og understreger, at der ikke er tale om, at universitetet pludselig kun kigger på karakterer.

»Vi er altså ikke blevet karakter-fetichister.«

Studerende: Nye karakterkrav på universiteter er asocialt

Lykke Friis henviser til en undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut, der påviser en sammenhæng mellem gennemførsel af uddannelse, frafald under uddannelsen og karaktergennemsnit i gymnasiet, som belæg for at indføre karakterkravet.

Det er især sprogfagene på Københavns Universitet, der kæmper med store frafaldsprocenter.

»Hvor der er studier med frit optag, som f.eks. sprogfagene, så sender man jo også det budskab, at der ikke er tale om vanskelige studier. Så kravet er et forsøg på at få skabt en bedre forventningsafstemning mellem de studerende og universiteterne. Få budskabet ud, at alle studier er krævende,« forklarer prorektoren.

Fire fag undgår foreløbig karakterkravet. Analyserne foretaget af fagene geografi og geoinformatik, geologi-geoscience, landskabsarkitektur og teologi viste nemlig ikke nogen entydig sammenhæng mellem frafald og karaktergennemsnit fra gymnasiet.

Krav: Studerende skal have mindst 6 for at læse på KU

Til spørgsmålet om, hvorvidt det er misvisende at kalde kravet for »kvalitetshøjnende«, når det egentlig handler om at sikre, at flere studerende gennemfører studiet og dermed sparer Københavns Universitet penge, svarer Lykke Friis:

»Det centrale er, at der er en klar sammenhæng mellem, om du har et højt gennemsnitsnit, og du færdiggør dit studie. Det er kongeargumentet. Så kan man kalde det, hvad man vil.«

I henhold til nuværende lovgivning kan man ikke indføre et karakterkrav på kvote 1 uden også at gøre det på kvote 2. Det er denne lov, som Københavns Universitet gerne vil have ændret.

Folketinget skal behandle lovforslaget, som er fremsat af regeringen, i slutningen af februar.

Ifølge Lykke Friis er det muligt, at man i fremtiden vil udvide kvote 2-optaget og dermed sikre, at også studerende med lavere karakterer, men stor motivation, kan komme ind på drømmeuddannelsen.

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Ensidigt fokus på dansk styrker ikke tosprogede elever
Tekla Canger, Zeyir Tireli, Vibe Larsen, | Signe Hvid Thingstrup, Sharmila Holmstrøm Juhlin, lektorer og forskere i UCC | Jan Kampmann, professor | Susanne Jacobsen Perez , ph.d.-studerende | Kirsten Larsen, lektor | Dina Danielsen, ph.d. alle fra RUC
Vi skal væk fra idéen om, at tosprogede elevers uddannelsesproblemer kan løses gennem specialindsatser og spredning og i stedet fokusere på at udvikle det almene skolesystem til at være mere mangfoldigt.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

»Vi vil ikke bestikkes«

Vindmøllebranchen går nye veje i forsøget på at få lov at stille kæmpevindmøller op. Flere steder bliver borgerforeninger tilbudt store pengebeløb for at støtte møllerne. På Mors siger de nej tak.
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Bolig
Ny trend: Mormorsyssel på vej tilbage i moderne og humoristisk udgave
De traditionelle blomstermønstre er passé og erstattes af moderne design med et tvist af humor. Og færdige broderikit og kurser i korssting går som varmt brød, viser tendensen. 
Se flere
Et 13 etagers højhus på godsbanearealet i Aarhus
I dag fremstår godsbanearealet som et stort åbent område med et underlag af revnet beton, uplejet græs og grus. Her har genbrugsstationen Reuse og Institut for X’s containerlandsby fundet plads sammen med kulturbygningen Godsbanen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her