*

Indland

Forsker: Stadig nem adgang til danske universiteter

Højere adgangskrav på enkelte universiteter smækker ikke døren for unge udenfor eliten, slår forsker fast.

Selv om Københavns Universitet vil skrue lidt op for adgangskravene, har danske studerende stadig internationalt set en "fremragende" adgang til universitetsuddannelser.

Det mener Jakob Rathlev, der er områdechef for videregående uddannelser ved Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

Regeringen og et flertal i Folketinget er ifølge Berlingske klar til at fremsætte et lovforslag, der gør det muligt for universiteterne at indføre minimums­karakterkrav på bacheloruddannelser på kvote 1, uden at de samtidig skal stille samme krav på kvote 2.

Københavns Universitet (KU) vil derfor fastsætte et krav om mindst seks i karaktergennemsnit for kvote 1-studerende.

- Det vil medføre, at KU får nogle lidt mere levedygtige studerende, eftersom dem med lavere karakterer i højere grad falder fra eller har sværere ved at få job bagefter, siger han.

- Men da KU i forvejen er et eliteuniversitet, hvor 43 procent af dem, der optages, har et snit på mindst ni, så ændrer det ikke det helt store, siger Rathlev.

Han peger også på, at studerende stadig kan søge ind i København via kvote 2, og at der desuden er syv andre, danske universiteter, man kan forsøge sig med.

- Halvdelen af studiepladserne i Danmark besættes helt uden karakterkrav. Så der er stadig mange chancer til dem uden et højt gymnasiesnit. Vi lukker ikke studiedøren i hovedet på folk, siger han.

Han mener, at der er en positionering i gang blandt universiteterne, hvor København, Aarhus og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) tager de studerende med de højeste snit.

Til gengæld er universiteter som Aalborg og Syddansk Universitet dygtige til at løfte opgaven med at uddanne et bredere snit af den danske befolkning, som ikke har de højeste karakterer som udgangspunkt.

- Ude i den store verden er det mange steder voldsomt meget sværere at komme ind, eller man skal betale meget for at tage en uddannelse.

- I Danmark er det fortsat muligt at komme ind på 80 procent af studiepladserne med blot en gennemsnitlig studentereksamen, siger Jakob Rathlev.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her