*

Her er bedst at bo
Indland

Krav: Studerende skal have mindst 6 for at læse på KU

Kommende studerende på universitetet skal mindst have 6 i karakter for at blive optaget på kvote 1.

Københavns Universitet vil kræve, at de studerende har seks i gennemsnit. Foto: Daniel Hjort

Mindst 6 i karaktergennemsnit for at blive optaget på kvote 1.

Det er et krav, som Københavns Universitet (KU) vil indføre, skriver Berlingske.

Regeringen og et flertal i Folketinget er klar til at fremsætte et lovforslag i slutningen af denne måned, der gør det muligt for universiteterne at indføre minimums­karakterkrav på bacheloruddannelser på kvote 1, uden at de samtidig skal stille samme krav på kvote 2.

Dermed bliver KU det første af de otte universiteter, der indfører et generelt minimumskarakterkrav. Et krav, der ifølge prorektor Lykke Friis er "nødvendigt, da vi har behov for at løfte kvaliteten".

Kravet kan tidligst blive indført fra 2018. Men var det blevet indført sidste år, ville det have påvirket små 11 procent - eller cirka 850 af de studerende, der blev optaget på KU i sommeren 2015.

35 ud af sidste års 82 bacheloruddannelser havde ingen adgangsbegrænsning eller en adgangskvotient under seks. KU optog i 2015 cirka 7600 nye studerende. Dertil kom flere tusinde internationale studerende og kandidatstuderende fra andre universiteter.

Lykke Friis vurderer umiddelbart, at kravet ikke vil betyde, at der bliver uddannet færre bachelorer på KU. I stedet vil de studerende, der bliver optaget, være mere motiverede, og dermed vil frafaldet i løbet af de første tre studieår være mindre.

- Der vil være nogle, der ikke længere vil kunne komme ind på kvote 1, men er de særligt motiverede, vil de kunne søge gennem kvote 2.

- Det her er også et klart signal om, at på alle studier på KU, uanset at nogle af dem ikke har haft adgangskrav, stiller vi store faglige krav, siger hun til Berlingske.

Studerende: Nye karakterkrav på universiteter er asocialt

KU optager i dag i gennemsnit omkring 90 procent af de studerende på kvote 1. Men det varierer dog "fra fagområde til fagområde".

Hun tilføjer, at enkelte studier vil forblive uden adgangskrav. Det er geografi og geoinformatik, geologi-geoscience, landskabsarkitektur og teologi.

Videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V) kalder det "rigtig, rigtig fint, at KU nu vil indføre adgangskrav".

Han afviser, at minimums­karakter­krav på kvote 1 kan ramme socialt skævt og gå ud over social mobilitet.

Vil du opfordre andre universiteter til at gøre som KU?

- Det væsentlige er, at universiteterne fremmer de studiekulturer, læringsformer og studiefremdrift, der virker bedst for dem.

- Derfor skal der være fleksibilitet i optaget. Nogle vil måske gøre mere ud af optagelsessamtaler. Der er ikke en one size fits all, siger Esben Lunde Larsen til Berlingske.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Gyseren fortsætter

Emmanuel Macrons tilsyneladende forspring ved første runde af præsidentvalget i Frankrig er nok det bedste, som Europa i situationen kan håbe på.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
»Der er stadig masser af hemmeligheder i hjernen«
Kunstig intelligens er slet ikke klar til at overtage, siger Aarhus-forsker Jacob Sherson, der mandag får en fornem pris for sin forskning i intelligens ved hjælp af computerspil. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her