*

Indland

Eksperter: Politiet i provinsen er ikke klædt på til at håndtere et terrorangreb

Efter terrorangrebet i København blev det besluttet at oprette to operationscentre, som skal koordinere indsatsen ude i landet i lignende situationer. Men de står først klar om flere år, og det kan få store konsekvenser, lyder det.

»Det ville virkelig være en udfordring for alle andre end København at håndtere et større angreb, som det vi så sidste år ved Krudttønden og Synagogen. Andre politikredse ville i dag have meget svært ved at løfte opgaven både rent teknisk, kompetencemæssigt og mandskabsmæssigt,« siger Adam Diderichsen, lektor i politividenskab ved Aalborg Universitet og tidligere chefanalytiker ved Rigspolitiet. Foto: Lars Krabbe

Det vil være særligt vanskeligt for politiet at håndtere et terrorangreb i provinsen. Uden for Hovedstadsområdet er ordensmagten nemlig slet ikke gearet til at løfte den slags opgaver, lyder det fra flere eksperter.

»Det ville virkelig være en udfordring for alle andre end København at håndtere et større angreb, som det vi så sidste år ved Krudttønden og Synagogen. Andre politikredse ville i dag have meget svært ved at løfte opgaven både rent teknisk, kompetencemæssigt og mandskabsmæssigt,« siger Adam Diderichsen, lektor i politividenskab ved Aalborg Universitet og tidligere chefanalytiker ved Rigspolitiet.

Henrik Stevnsborg, professor i politiret ved Københavns Universitet, tilføjer, at »det vil være mere risikabelt, hvis der kommer et terrorangreb i provinsen, for personalet her har ikke samme erfaring og er derfor ikke på samme måde gearet til det som i København, hvor det i mange år har brændt mest på«.

Det er ikke logisk, hvis kun København er parat til at håndtere et terrorangreb, mener Lars Erslev Andersen, terrorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

To operationscentre

»Det er jo langtfra skrevet i sten, at terrorangreb kun vil ske i København. Man kan bestemt ikke udelukke, at en person eller gruppe, der vil lave et angreb, vælger en anden by,« siger han.

Også Rigspolitiet selv beskrev i en evaluering efter terrorangrebet i København, at situationen ville have været sværere at håndtere, hvis terroristen havde slået til et andet sted i landet.

Siden sommer har Rigspolitiet derfor arbejdet på at oprette to operationscentre – ét i hovedstaden og ét i Aarhus-området – som skal tage over for de lokale politikredse og koordinere indsatsen i tilfælde af et terrorangreb. Der vil dog gå »flere år«, før centrene står færdige, lyder det fra Rigspolitiet.

Justitsminister Søren Pind forsikrer i en skriftlig kommentar, at »lige meget, hvor der måtte ske et angreb i landet, vil hjælpen altid komme«.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Bolig
Top 10: Her er de dyreste liebhaver-sommerhuse på Danmarks guldkyst
Mellem Tisvildeleje og Hornbæk i Nordsjælland ligger landets suverænt dyreste sommerhuse. Er du klar til at smide et stort millionbeløb efter en nyt sommerresidens, er der her garanti for ren liebhaver-luksus. 
Se flere
I erindringslejligheden kan et liv ændre sig ved synet af en tæppebanker
I februar modtog museumslærer ved Den Gamle By Henning Lindberg en pris for sit og museets erindringsforløb for mennesker med demens. Erindringslejligheden besøges hvert år af 1.500 demente - blandt dem er Eigil, Asta og Ellen, som du kan møde her. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her