*

Kommunalvalg
Indland

Socialdemokraterne vil gemme cigaretpakker for kunderne

Socialdemokraterne vil have cigaretterne væk fra butikshylderne, mens Liberal Alliance mener, at staten skal blande sig udenom.

Er det formynderi eller almindelig sund fornuft at fjerne cigaretterne fra hylderne bag disken og gemme dem væk bag et forhæng eller i et skab?

Det diskuterer politikerne i Folketinget, som har meget forskellige bud på, hvordan man kan få danskerne til at ryge mindre. Idéen med at fjerne cigaretterne, så de ikke kan ses, kommer fra Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

»Du får ikke fristelsen, du får det ikke lokket ned i lommen på samme måde, som man gør i dag,« siger han til DR Nyheder.

Stadig flere kommuner forbyder rygning i arbejdstiden

I efteråret sidste år viste en stor undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, at næsten halvdelen af alle gymnasieelever (46 pct.) ryger enten dagligt eller en gang imellem. I 1996 var tallet kun 38 pct.

Undersøgelsen viste, at såkaldte "festrygere" eller lejlighedsvise rygere er steget så voldsomt, at mere end hver tredje gymnasieelev betegner sig selv som lejlighedsvis ryger.

Samtidig konkluderede instituttet, at de senere års forebyggelsesindsats med rygeforbud på gymnasierne og aldersgrænser for tobakskøb stort set er prellet af på gymnasiedrengene.

Flemming Møller Mortensen medvirker torsdag aften i DR-programmet "Langt fra Borgen", hvor han diskuterer netop denne udfordring med Liberal Alliances sundhedsordfører May-Britt Kattrup.

Hun er dog ikke meget for at gemme cigaretterne væk, som Socialdemokraterne foreslår.

»Vi må stoppe overformynderiet. At ryge er et personligt valg. Det er ikke statens opgave at vælge på borgernes vegne. Praktisk talt alle danskere ved, at rygning er farligt, så man foretager et bevidst valg på et oplyst grundlag. Det skal vi vores frihed til at gøre,« siger hun.

Ifølge May-Britt Kattrup er det »kedeligt«, at danske unge ikke i større omfang lader være med at ryge. Men det er en sag mellem de unge og deres forældre, som staten ikke skal blande sig i.

»Vi vil heller ikke fjerne slik fra hylderne, selv om usund levevis og fedme er et stort og dyrt problem i dag,« siger sundhedsordføreren.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
22-årig stukket med kniv
Østjyllands Politi efterlyser vidner til en episode lørdag morgen, hvor en 22-årig mand blev antastet af fire unge mænd i Aarhus V og stukket med en kniv af en af dem. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her