*

Indland

Nu kommer den officielle hæder til Dan Uzan og Finn Nørgaard

Folketinget indstifter en ny hæderspris, der går til de to ofre for sidste års terrorangreb i København.

De to dræbte ved sidste års terrorangreb i København bliver nu anerkendt af Folketinget med en nystiftet hæderspris. Det oplyser Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), til Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Vi har ikke været så gode til at hædre vores helte – det har vi ikke så stor tradition for i Danmark. Her synes jeg, at der er en oplagt mulighed for at hædre nogen, som virkelig har ofret deres liv for andre,« siger hun om Folketingets Hæderspris, som den kommer til at hedde.

Der er enstemmig opbakning fra Folketingets præsidium og fra partierne, tilføjer Pia Kjærsgaard.

Finn Nørgaard blev dræbt af Omar El-Hussein foran kulturhuset Krudttønden, hvor han var til et møde om ytringsfrihed. I første omgang forlød det, at han var gået ud for at ryge eller tale i telefon. Men siden har forklaringer fra bl.a. andre tilstedeværende og øjenvidnet Clayton Coleman peget på, at Finn Nørgaard forsøgte at overmande gerningsmanden, muligvis efter at have løbet ud til gerningsmanden via en køkkendør. Dan Uzan blev skudt på klos hold af Omar El-Hussein foran synagogen, da han på en nat med terroralarm var frivillig vagt.

Den nye hæderspris gives til en civilperson, der er omkommet efter at have udvist »ekstraordinært heltemod«. Det skal desuden være sket i forbindelse med terror, politiske forbrydelser eller attentater vendt mod »vores åbne, demokratiske samfund og frihedsrettigheder«.

Hædersprisen vil blive uddelt omkring den 27. maj og den 2. juni, som er Nørgaard og Uzans respektive fødselsdage. Der vil blive lavet en statuette eller lignende med inskription, og så skal der opsættes en mindeplade på Christiansborg, hvilket er en helt særlig anerkendelse. I øjeblikket er der to andre mindeplader, og de vedrører hhv. et folketingsmedlem og to journalister, der blev myrdet under Besættelsen, oplyser formandskontoret. Med hædersprisen følger 200.000 kr. til et velgørende formål efter ofrenes efterladtes ønske, f.eks. kunne det være Finn Nørgaard Foreningen og Dan Uzans mindefond.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her