*

Indland

Derfor nævnte Løkke kun den ene terrordræbte

Det var en mindeplade, der fik Løkke til at nævne det ene terroroffer i sin nytårstale, oplyser han.

I sin nytårstale, der blev sendt den 1. januar, nævnte Lars Løkke Rasmussen Dan Uzan, men ikke Finn Nørgaard. Arkivfoto: Martin Lehmann

To personer blev dræbt sidste år, da København blev ramt af det, der officielt betegnes som et terrorangreb. Ved et møde i Krudttønden blev filminstruktøren Finn Nørgaard dræbt, og ved synagogen i Krystalgade blev Dan Uzan, der var frivillig vagt, dræbt.

Imidlertid var det kun det ene af de to ofre, Dan Uzan, der blev nævnt i statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale, som blev sendt den 1. januar i år. Talens indledning handlede om, at en avis (Berlingske) havde kåret Uzan som årets dansker. Finn Nørgaard blev ikke omtalt.

Det sårer hans søster, Helle Nørgaard, at statsministeren udelukkende omtalte det ene offer, hvilket Ekstra Bladet har skrevet tre sider og seks artikler/noter om i sin mandagsudgave.

Allerede søndag bragte Jyllands-Posten det første større interview med Helle Nørgaard om terrorangrebet. Her nævnte hun også episoden med nytårstalen som et eksempel på sin sorg.

»Det er trist, at statsministeren ikke også nævnte Finn,« sagde Helle Nørgaard.

Hun fortalte, at Nørgaard-familien til gengæld glædede sig over dronningens nytårstale:

»Vi var glade for, da dronningen i sin nytårstale bemærkede, at der var ”to” ofre ved skudattentaterne den 14-15. februar og sendte tanker til pårørende til ”begge ofre”,« siger hun i interviewet, som er en del af Jyllands-Postens artikelserie "Efter angrebet".

I en skriftlig kommentar fortæller Lars Løkke Rasmussen nu, hvorfor han specifikt nævnte Dan Uzan i sin nytårstale.

»Jeg tog i min tale udgangspunkt i "årets dansker", Dan Uzan, fordi inskriptionen på hans mindeplade minder os alle om, hvilket svar, vi sammen skal give terroristerne: ”Ondskab kan alene overvindes ved godhed mellem mennesker.«

I sin skriftlige kommentar nævner Løkke begge ofre:

»Jeg blev meget påvirket, da Danmark sidste år blev ramt af terrorisme. Vi mistede to danskere ved angrebet, og flere politifolk blev såret. Derfor brugte jeg også dagene efter angrebet på at besøge betjentene, mindes ofrene og kondolere over for Finn Nørgårds og Dan Uzans efterladte.«

Statsministeriet oplyser, at Lars Løkke Rasmussen på søndag, som er årsdag for terrorangrebet, vil lægge blomster ved både Krudttønden og ved synagogen i Krystalgade. Desuden skal han tale ved et arrangement i Landstingssalen på Christiansborg, som Finn Nørgaard Foreningen afholder. Her vil foreningen blandt andet uddele ”Finn Nørgaard-prisen” for første gang.

Lars Løkke Rasmussen var ikke statsminister, da terrorangrebet ramte København. Det var Helle Thorning-Schmidt. Læs interview om hendes oplevelser med terrorangrebet her.

Siden nytårstalen er der også blevet opsat en mindeplade for Finn Nørgaard.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Førsteårsstuderende i statskundskab: Da grædekællingerne og tøsedrengene sagde ja til uddannelse

Frederikke Lemche, førsteårsstuderende i statskundskab, Gammeltoftsgade 18, København K
Det kan ikke passe, at hver gang vi unge siger stop af reel frygt eller uenighed, mødes vi med kommentarer om flæberi, manglende modenhed, manglende livsrealitet eller sågar forkælethed.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her