*

Her er bedst at bo
Indland

Danskere med køkkengrej på hovedet vil tilbede flyvende spaghettimonster

Over 100 medlemmer har meldt sig ind i Det Flyvende Spaghetti Monsters Kirke, siden den blev stiftet lørdag.

Lindsay Miller fra Massachusetts i USA har netop fået tilladelse til at bære et dørslag på billedet på sit kørekort. Dørslaget er den officielle religiøse hovedbeklædning i Det Flyvende Spaghetti Monsters Kirke. Foto: Darrick Fauvel/AP
Tro

De har dørslag på hovedet, går i pirattøj og tror på en gud af pasta. Og nu vil Det Flyvende Spaghetti Monsters Kirke godkendes som trossamfund i Danmark.

Siden den danske afdeling af trossamfundet blev stiftet lørdag, har kirken fået en varm velkomst med flere end 6.000 opadvendte tommelfingre på Facebook, mens 160 danskere aktivt har meldt sig ind i trossamfundet, fortæller kirkens formand, paster Jakob Farian Krarup til DR.

»Vi tror på Det Flyvende Spaghetti Monsters Kirke som et samlingssted for folk, der vil bruge humor alvorligt,« siger han, der beskriver det almægtige nudelmonster som autoritetsløs, svag og dum.

Adspurgt om kirken er en protest mod generel tro, siger Jakob Farian Krarup, at det er en af de fødselsdefekter, trosretningen døjer med.

»Folk tror, at vi er en hånereligion, og at vi bare er åndssvage. Men vi er for alt godt og imod alt dårligt,« siger han til DR.

Medlemmerne kalder sig pastafarianere og tror på, at mennesket nedstammer fra pirater. Vores dna er nemlig 99,9 pct. identisk med piraternes, mens eksperter peger på, at mennesker og chimpanser bare deler 99 pct. af deres dna.

Pastafarianerne nøjes ikke med at holde spaghettigudstjenester og tilbede kulhydrater. De går i visse tilfælde langt for retten til at praktisere religionen aktivt. Siden kirken blev stiftet i USA i 2005, er den blevet godkendt som trosretning i USA, Polen og New Zealand, hvor kirken har fået ret til at vie sine medlemmer.

I Østrig lykkedes det for nylig lykkedes for en pastafarianer at få tilladelse af myndighederne til at bære den religiøse hovedbeklædning - et dørslag - på sit kørekort og andre officielle dokumenter.

Selvom fænomenet er relativt nyt i Danmark, strækker tilbedelsen af spaghettimonsteret sig godt 10 år tilbage. Den dengang 24-årige Bobby Henderson søsatte kirken for at skabe debat i forbindelse med, at skolesystemet i Kansas ville undervise i kreatoisme og intelligent design på lige fod med evolution og naturvidenskab.

Dørslag godkendt som religiøst hovedtøj

For at den danske udlægger af kirken kan blive godkendt som trossamfund, skal den have mindst 150 voksne, betalende medlemmer. Dertil skal kirken indsende en ansøgning med centrale religiøse tekster og en beskrivelse af vielsesritualet og andre vigtigere resultater. Endelig skal man overbevise et udvalg om, at trosretningen ikke er en døgnflue.

Pastor Jakob Farian Krarup håber, at religionen kan godkendes som trossamfund i Danmark inden september, hvor det nye piratår begynder ved den internationale talk like a pirate-dag.

Danskerne er via grundloven sikret religionsfrihed og kan dyrke en religion, så længe den ikke strider mod dansk lov eller menneskerettigheder. Der følger dog visse fordele ved at blive godkendt som trossamfund. Bidrag til trossamfundet kan trækkes fra i skat, og samfundet kan opnå ret til at foretage gyldige, kirkelige handlinger så som vielser.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Tro
Debat: Viden, tro og overtro
Jon Ravnholt OvesenHodsagervej 39, Simmelkær, Sunds
Der siges meget om tro, viden og overtro i disse tider, men ofte køres der noget rundt i begreberne.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her