*

 

Indland

Forsker: Nuværende ungeindsats er slået fejl

Problemet med udsatte unge er uden klare svar. Det eneste, der står klart er, at indsatsen ikke virker.

Foto: Niels Hougaard

En stor gruppe unge står uden for arbejdsmarkedet og er ikke under uddannelse. Det er der en myriade af årsager til, og der er intet klart svar på, hvordan de kan hjælpes. Hvad der dog står helt klart er, at den nuværende indsats ikke virker.

Det siger Anne Görlich, forsker ved Center for Ungdomsforskning.

- Det, vi kan se meget klart, er, at den nuværende indsats simpelthen er fejlslagen. Det hjælper på ingen måde at sætte de unge foran en computer på et jobcenter og så lade dem alene forsøge at finde ud af, hvad de vil med deres liv, siger Anne Görlich.

At få de udsatte unge ind på arbejdsmarkedet er ganske vigtig. Ifølge en ny undersøgelse fra Rockwoolfonden står syv til otte procent af en ungdomsårgang uden for arbejdsmarkedet og uden uddannelse.

Det har de gjort i to år. Ifølge fonden koster det samfundet 12-15 milliarder kroner om året.

- Der skal gøres noget, det er klart. For det er et kæmpestort problem. Men der er ikke noget klart svar, for det er en meget kompleks problemstilling. De unge har meget forskellige problemer, og de har brug for forskellige indsatser, siger Anne Görlich.

Udsatte unge koster samfundet 15 mia. kr. om året

Anne Görlich, der arbejder på en ph.d. under titlen "Brobygning til uddannelse", om hvordan unge kan hjælpes, fortæller, at mange af de udsatte unge har fået nederlag i folkeskolen. Enten sociale, faglige eller begge dele.

- Skolen har været én lang tur op ad bakke for dem. Og når de så søger kontanthjælp, får de at vide, at det kan de ikke uden at indgå i et uddannelsesforløb. Så de skal tilbage op ad den samme bakke, siger hun.

Derudover gør de manglende job til ufaglærte det svært for fagligt svage unge at finde arbejde. Andre igen er gået i flyverskjul for samfundets og arbejdsmarkedets forventninger.

- Nogle er stagneret i en forvirrethed. De oplever, at der er 500 uddannelser at vælge imellem, og de skal vælge rigtigt. Så kan det være lettere bare slet ikke at vælge, siger Anne Görlich.

Pædagoger ser sig selv som en løsning for udsatte unge

Samlet fortæller Anne Görlichs erfaringer, at de udsatte unge har behov for mere skræddersyede løsninger og nogen, der kan holde dem i hånden og hjælpe dem på ret kurs:

- De skal have nogle meget mere konkrete tiltag, hvor nogen bruger tid på at hjælpe dem til at finde ud af, hvad de vil, og hvad de kan.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Nekrolog: Jammerbugtens sjæl forsvandt i flammerne

Med branden på Svinkløv Badehotel har området mistet en ikonisk attraktion, mener flere. Det blev bygget mod alle odds for godt 90 år siden - mandag ved ruinerne lød det, som om at nordjyderne havde taget hotellet til sig.
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Biler
Årets Bil 2017: Her er kandidaterne til årets bilpris
Kåringen af Årets Bil i Danmark byder på godt 20 bilnyheder, der alle er på jagt efter at vinde hæderen. For første gang kan det blive en SUV, der løber med sejren, men hybridbilerne lurer. 
Se flere
Bolig
Hvorfor trækker byggesager ud i nogle kommuner?
I to kommuner tager det kun fire dage, mens det i en anden kommune tager hele 101 dage at få en byggetilladelse, men hvorfor er der så stor forskel på sagsbehandlingen i kommunerne? 
Se flere
Viden
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her