*

 

Indland

Antallet af spøgelsesbilister falder igen - hvorfor ved man ikke

Hos Vejdirektorat formoder man, at nogle af de mange tiltag mod spøgelsesbilisme skal have en del af æren.

I 2007 blev der registreret 170 indberetning om spøgelsesbilister. Foto: Colourbox

103 gange blev der sidste år indrapporteret tilfælde af spøgelsesbilister - altså bilister som kører mod trafikretningen - på de danske veje.

Tallet er dermed det laveste i ni år og markerer et stort fald fra 2010, da hele 199 spøgelsesbilister blev indberettet.

Spøgelsesbilister

For at forhindre spøgelsesbilister har man bl.a.:

  • Lagt løbelys i kørebanen og installeret blinklys, som blinker rødt, hvis bilen kører i den forkerte retning.
  • Installeret en del 3D-afmærkninger i kørebanen – teksten "Stop" bliver synlig på kørebanen, når en bilist kører den forkerte vej ned ad frakørslen.
  • Opsat skilte, der med en stor sort hånd på et gult skilt og teksten STOP tydeligt signalerer til bilisten, at han eller hun er på afveje.
  • Bygget nogle af rampekrydsene om ved motorvejstilkørsler.
Hos Vejdirektoratet registrerer man antallet af spøgelsesbilister og iværksætter i samarbejde med politiet forskellige tiltag for at få bragt tallet yderligere ned. Selv få spøgelsesbilister kan nemlig skabe nogle meget farlige situationer.

»Det er ikke så ofte, der sker den slags ulykker, men når det sker, er de som regel meget alvorlige,« siger Vagn Lynggaard Bech, afdelingsleder i Vejdirektoratet, i en pressemeddelelse.

Ifølge Vejdirektoratet kan man ikke med sikkerhed sige, hvorfor antallet af spøgelsesbilister var så lavt i 2015. For det første formoder man, at der er et stort skyggetal, fordi det ikke er alle spøgelsesbilister, der bliver opdaget og indberettet. Og for det andet er spøgelsesbilister en uforudsigelig størrelse, hvor man ikke umiddelbart kan pege på én eller flere bestemte ting, der har fået nedbragt tallet.

»Men de tiltag, der er gennemført, er givetvis en del af forklaringen på den positive udvikling der har været siden 2010,« siger Vagn Lyngaard Bech.

To dræbt i ulykke med spøgelsesbilist

Hvor farlige situationer der kan opstå, når bilister forvilder sig over i de forkerte vejbaner, kunne ses i efterårsferien sidste år, da en spøgelsesbilist i weekenden op til efterårsferien kørte sig selv og en 45-årig mand ihjel på motorvej E45 syd for Aalborg.

Der er blevet lavet mange forskellige foranstaltninger for at forhindre eller i hvert fald minimere antallet af spøgelsesbilister.

Spøgelsesbilist skal i fængsel for trafikdrab

Nogle kommuner har tidligere forsøgt sig med pigge på motorvejsnedkørsler, hvilket dog blev opgivet igen, fordi piggene også viste sig at kunne ødelægge dækkene på bilister, som kørte den rigtige vej. Mere skiltning og røde lys er også blevet benyttet.

I 2004 registrerede Vejdirektoratet 50 spøgelsesbilister. Det tal var i 2014 steget til 148.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Nekrolog: Jammerbugtens sjæl forsvandt i flammerne

Med branden på Svinkløv Badehotel har området mistet en ikonisk attraktion, mener flere. Det blev bygget mod alle odds for godt 90 år siden - mandag ved ruinerne lød det, som om at nordjyderne havde taget hotellet til sig.
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Biler
Årets Bil 2017: Her er kandidaterne til årets bilpris
Kåringen af Årets Bil i Danmark byder på godt 20 bilnyheder, der alle er på jagt efter at vinde hæderen. For første gang kan det blive en SUV, der løber med sejren, men hybridbilerne lurer. 
Se flere
Bolig
Hvorfor trækker byggesager ud i nogle kommuner?
I to kommuner tager det kun fire dage, mens det i en anden kommune tager hele 101 dage at få en byggetilladelse, men hvorfor er der så stor forskel på sagsbehandlingen i kommunerne? 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her