*

Indland

Danmark har mindre beskyttet natur end resten af EU

Selv det tætbefolkede Holland har større naturområder end Danmark. Vi er provinsielle, siger forsker.

Foto: Liv Høybye

Forladt landbrugsjord bliver i Europa omdannet til slette og skov, men Danmark har skabt færre naturområder end noget andet EU land.

Det skriver Information fredag.

Selv det tætbefolkede Holland har større forholdsvis naturområder end Danmark, påpeger Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

- I Danmark er vi både ringere og mere provinsielle i tilgangen til natur end i andre europæiske lande, siger seniorforskeren til Information.

- Det er jo påfaldende, at det er lykkedes Holland, der er endnu tættere befolket end Danmark, at udpege større områder til naturformål end os. De har set perspektivet i det store og vilde, mens vi har været sindssygt dårlige til at give naturen plads, siger han.

Den seneste opgørelse fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) viser, at siden Naturbeskyttelsesloven trådte i kraft i 1992, er der kommet en procent mindre vild natur.

Otte procent af Danmarks areal er udlagt til beskyttede naturområder under EU's såkaldte Natura 2000-barometer. Det er mindre end nogen anden europæisk stat. Holland har udlagt næsten 13 procent, mens EU-gennemsnittet er 18 procent.

Andre naturområder er beskyttet af dansk lovgivning, så i alt 13,5 procent af det danske land vurderes at være naturområder.

Men da også andre lande beskytter naturområder med national lovgivning, vurderes Natura 2000-barometer at være at godt sammenligningsgrundlag.

Faktisk er Danmark tæt på at være det mest opdyrkede land i verden. 57 procent er landbrugsjord ifølge Verdensbanken. Det tal overgår kun Bangladesh.

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) afviser dog at gøre mere landbrugsjord til naturområder. over for Information.

- Jeg er ikke overrasket over andelen af naturområder, for Danmark er et tæt befolket land med en stor udnyttelse af arealet til landbrug, siger hun og påpeger, at Danmark ligger højere i statistikkerne, når det gælder beskyttelse af havområder.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Mere leg eller mere læring?

Jyllands-Posten har spurgt forældre og personale i daginstitutionen Dragen i Skanderborg, om der er brug for mere leg og mindre læring.
Annonce
Annonce
Tydeligt ironisk BBC-vært læste gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere
Fra ingen til 126 anmeldelser om løsnede hjulbolte
Siden årsskiftet har 126 bilejere anmeldt løsnede hjulbolte til Østjyllands Politi, som har svært ved at gøre noget ved problemet. Autoværksteder i Aarhus melder om et stigende salg af låsebolte. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her