*

Indland

Uddannelse og økonomi deler unge op i et A- og et B-hold

Ulighed: Danske unge bliver i stigende grad økonomisk og uddannelsesmæssigt polariseret.

24-årige Jonas Harpsøe (t.v.) er en af de unge, der har gældsproblemer. Han har i et par år arbejdet med at få styr på sin økonomi og har kun 1.000 kr. tilbage til resten af måneden, når han har betalt sine regninger. James Tomlinson (t.h.) på 21 år læser HA i Aarhus og har ingen gæld. Han lægger et budget hver måned, er lige flyttet ind på et mindre kollegieværelse for at spare husleje og går meget op i at kunne klare sig selv. Fotos: Jens Henrik Daugaard og Rune Aarestrup Pedersen

Mens flere unge kommer hurtigt i gang med en uddannelse, undgår gæld og generelt har styr på deres liv, vokser gruppen af unge, der ikke kan få hverken økonomi eller hverdag til at hænge sammen også.

»Man kan efterhånden tale om, at de unge polariseres i en sådan grad, at de ender som et A- og et B-hold,« siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

Trods et fald i andelen af unge, der er registreret som dårlige betalere hos RKI, viser tallene, at de unge dårlige betalere gennemsnitligt har større gæld og flere registrerede sager end tidligere.

Færre tager SU-lån

I den modsatte ende af spektret viser en undersøgelse, at andelen af studerende med SU-lån er halveret siden 2008, og at færre unge har anden gæld.

Studietiden bliver kortere

Samtidig er antallet af studerende på videregående uddannelser fordoblet de seneste 20 år, mens den gennemsnitlige studietid på de lange videregående uddannelser er faldet med seks måneder siden 2006.

Meget tyder på en sammenhæng mellem manglende uddannelse og gældsproblemer, og at det er svært at vende situationen, hvis den unge først har stiftet gæld.

»Er man først kommet ind i et uheldigt mønster, viser erfaringen, at det er meget svært at komme ud af det igen. Når vi som bank hjælper unge med at komme af med klatgæld, er det de samme unge, vi skal hjælpe igen tre år senere,« siger Katja Sivertsen, produktspecialist for bankprodukter til unge i Jyske Bank.

En af konsekvenserne af den stigende polarisering kan ifølge ungdomsforsker ved Aarhus Universitet Jens Christian Nielsen blive, at gruppen af unge, som har svært ved at finde sig til rette i voksenlivet, bliver hægtet af samfundsudviklingen.

Skæve fællesskaber

Han peger på, at uddannelse og kompetencer er en præmis for at kunne klare sig i dag, og at det derfor bliver et demokratisk problem, hvis den øgede polarisering fortsætter.

»Der er en reel risiko for, at de unge, der ikke kan klare sig, vil blive hægtet af. Historisk set kan det også danne grobund for, at de unge føler sig marginaliserede og dermed kan føle sig nødsaget til at søge over mod skæve fællesskaber og mere ekstreme bevægelser.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Statssponsoreret pres på studerende
Lars Holmboe, Lundhusvej 46, Vejle
26/11 skrev daværende uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs et svar i JP på mit debatindlæg om, hvordan presset for at vælge den rigtige uddannelse mærkes helt nede i folkeskolen.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere
Sigtelse: Tre personer har indsmuglet 11,7 tons hash
To mænd og en kvinde fra Sjælland blev onsdag anholdt og sigtet for at have indsmuglet 11,7 tons hash fra Spanien til Danmark. Politiet har efterforsket personerne i 10 måneder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her