*

Indland

Uddannelse og økonomi deler unge op i et A- og et B-hold

Ulighed: Danske unge bliver i stigende grad økonomisk og uddannelsesmæssigt polariseret.

24-årige Jonas Harpsøe (t.v.) er en af de unge, der har gældsproblemer. Han har i et par år arbejdet med at få styr på sin økonomi og har kun 1.000 kr. tilbage til resten af måneden, når han har betalt sine regninger. James Tomlinson (t.h.) på 21 år læser HA i Aarhus og har ingen gæld. Han lægger et budget hver måned, er lige flyttet ind på et mindre kollegieværelse for at spare husleje og går meget op i at kunne klare sig selv. Fotos: Jens Henrik Daugaard og Rune Aarestrup Pedersen

Mens flere unge kommer hurtigt i gang med en uddannelse, undgår gæld og generelt har styr på deres liv, vokser gruppen af unge, der ikke kan få hverken økonomi eller hverdag til at hænge sammen også.

»Man kan efterhånden tale om, at de unge polariseres i en sådan grad, at de ender som et A- og et B-hold,« siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

Trods et fald i andelen af unge, der er registreret som dårlige betalere hos RKI, viser tallene, at de unge dårlige betalere gennemsnitligt har større gæld og flere registrerede sager end tidligere.

Færre tager SU-lån

I den modsatte ende af spektret viser en undersøgelse, at andelen af studerende med SU-lån er halveret siden 2008, og at færre unge har anden gæld.

Studietiden bliver kortere

Samtidig er antallet af studerende på videregående uddannelser fordoblet de seneste 20 år, mens den gennemsnitlige studietid på de lange videregående uddannelser er faldet med seks måneder siden 2006.

Meget tyder på en sammenhæng mellem manglende uddannelse og gældsproblemer, og at det er svært at vende situationen, hvis den unge først har stiftet gæld.

»Er man først kommet ind i et uheldigt mønster, viser erfaringen, at det er meget svært at komme ud af det igen. Når vi som bank hjælper unge med at komme af med klatgæld, er det de samme unge, vi skal hjælpe igen tre år senere,« siger Katja Sivertsen, produktspecialist for bankprodukter til unge i Jyske Bank.

En af konsekvenserne af den stigende polarisering kan ifølge ungdomsforsker ved Aarhus Universitet Jens Christian Nielsen blive, at gruppen af unge, som har svært ved at finde sig til rette i voksenlivet, bliver hægtet af samfundsudviklingen.

Skæve fællesskaber

Han peger på, at uddannelse og kompetencer er en præmis for at kunne klare sig i dag, og at det derfor bliver et demokratisk problem, hvis den øgede polarisering fortsætter.

»Der er en reel risiko for, at de unge, der ikke kan klare sig, vil blive hægtet af. Historisk set kan det også danne grobund for, at de unge føler sig marginaliserede og dermed kan føle sig nødsaget til at søge over mod skæve fællesskaber og mere ekstreme bevægelser.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Provisionsløn i skolen
Jan Christian Hansen, folkeskolelærer, Åvænget 34, Vildbjerg
Som lærer i folkeskolen læste jeg med undren Venstre Ungdoms Juliane Jenvalls læserbrevsindlæg i JP 13/1.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her