*

 

Indland

Ungdomsuddannelser får færre penge per elev end i Mexico

Ungdomsuddannelserne skal spare to procent. I forvejen får de færre penge per elev end OECD-gennemsnittet.

Den klare tendens til, at de unge kvinder stemmer rødt og de unge mænd blåt, har aldrig været større, siger professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen. Arkivfoto: Ida Munch

I lande som Mexico og Slovenien får gymnasier og erhvervsuddannelser flere penge per elev, end de får i Danmark.

Ungdomsuddannelserne får færre penge per elev end gennemsnittet i OECD, skriver Politiken torsdag.

Med finansloven blev det besluttet, at ungdomsuddannelserne nu skal spare to procent på budgetterne, påpeger Nicolai Kaarsen, økonom i Kraka, som frygter for kvaliteten.

- Regeringens argument for at skære i udgifter til ungdomsuddannelserne er, at Danmark er placeret højt internationalt set. Det holder simpelthen ikke, siger økonomen til Politiken.

- Når man skærer i uddannelserne, får man selvfølgelig flere penge til andre ydelser - såsom ældre og sundhed - men man skærer også i det, vi skal leve af i fremtiden, og det vil sænke produktiviteten, siger han.

Tallene fra OECD stammer fra en analyse fra tænketanken Kraka. Danmark ligger over OECD-gennemsnittet på en opgørelse over de enkelte landes udgifter til ungdomsuddannelser som andel af BNP.

Men hvis antallet af elever er med i regnestykket, er Danmark nede på en 24.-plads ud af 34 medlemslande.

Anne-Birgitte Rasmussen, formand for Danske Gymnasier, oplever heller ikke, at de danske ungdomsuddannelser er forgyldte.

- Det svarer meget godt til det indtryk, vi har, når vi er rundt og se ungdomsuddannelser i andre lande. Det er ikke, fordi vi i Danmark har særligt fine forhold eller små hold, siger hun til Politiken.

Men tallene siger ikke noget om kvaliteten af undervisningen, mener undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Det kommer helt an på, hvordan pengene bliver brugt, og hvor fokus er. Hvis vi kigger på ungdomsuddannelsesområdet, har vi siden 2008 tilført 4,5 milliarder kroner ekstra, siger hun til Politiken.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Bolig
»Det er rystende, hvor meget mere man kan få for pengene ved at køre 100 kilometer væk fra Rådhuspladsen«
Forskellen på huspriserne i Danmark er store. Landet er yt, mens byen og specielt hovedstaden er in, og så er forstæderne blevet populære, fordi flere byboere vælger at flytte væk fra centrum. Det bevirker et skub i bolighandlen i de større byers opland. 
Se flere
Viden
Ny planet Et »ønskescenarie for forskerne«
Forskere har fundet en klippeplanet, der i størrelse ligner Jorden. Inden for astronomiens verden er man begejstrede – planeten har nemlig mange betingelser for, at der kan findes liv. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her