*

Indland

Antallet af asylsøgere rasler ned i Sverige - Danmark får flere

Den svenske prop er effektiv.

Arkivfoto: Anders Rye Skjoldjensen

Sverige har fået sat en effektiv prop i asylsøgningen til landet, og hvad der var utænkeligt for få uger siden, ser nu ud til at være virkelighed: Sverige er nede på samme niveau som Danmark, og måske endda lidt under.

Siden det svenske transportøransvar og deraf følgende id-kontrol af bl.a. bus- og togpassagerer mod Sverige trådte i kraft natten til mandag, er antallet af asylsøgere raslet ned.

De officielle tal fra Migrationsverket siger godt nok 331 asylsøgere mandag og 206 tirsdag.

Men da der ofte er en forsinkelse på et par dage, før de nyankomne registreres som asylsøgere, er det reelle tal ifølge Ewa-Gun Westford, talsperson for politiet i Skåne, meget lavere.

Danmark er klar til at indføre transportøransvar

Mandag registrerede politiet i den sydlige del af Sverige 48 asylsøgere, og tirsdag var det 50, oplyser Ewa-Gun Westford. Erfaringsmæssigt er det stort set alle asylsøgere – over 90 pct. – der kommer ind i Sverige via Skåne-regionen, der bl.a. omfatter Øresundsbroen.

Til sammenligning er der på ugens to første dage dobbelt så mange – 208 personer – der har søgt om asyl i Danmark, fordelt på 111 mandag og 97 tirsdag. I ugerne forinden lå dagstallet typisk på 55 personer.

Danmark indførte mandag midlertidig grænsekontrol mod Tyskland som en reaktion på den nye svenske kontrol.

1,1 million asylansøgere kom til Tyskland i 2015

Ifølge Ewa-Gun Westford er der tale om en markant, faldende tendens, som hun tilskriver id-kontrollen. Søndag – døgnet før, at transportøransvaret trådte i kraft – ankom 227 asylsøgere til Skåne, og man skal blot tilbage til november for at finde dagstal over 1.000 personer.

Der er også sket en ændring i, hvordan asylsøgerne kommer ind i Sverige. Tidligere var det primært via tog fra Danmark, men det har id-kontrollen tilsyneladende næsten helt stoppet. I stedet kommer størstedelen af de relativt få asylsøgere ind i Sverige via færge fra Tyskland til Trelleborg. Det gjaldt 40 af tirsdagens 50 asylsøgere.

Tyskland: Grænsepassage fungerer fint trods kontrol

Det svenske grænsepoliti opdagede desuden på den første dag efter id-kontrollen en tendens til, at flere forsøgte at komme ind i Sverige via taxaer, der ikke er omfattet af transportøransvaret. Tirsdag og hidtil onsdag har man dog ikke ved stikprøvekontrollen på den svenske side af Øresundsbroen stoppet taxaer med asylsøgere, oplyser politiets talsperson.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu

Kronik: Jagten på falske nyheder og pirat-publicister

Lars Holmgaard Christensen, ph.d. lektor, AAU København og CBS
Et medieproduceret samfundsbillede kommer til os med forskellige grader af falskhed.
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her