*

Indland

Ny teltlejr til 400 asylansøgere står klar i Næstved

Der er ingen planer om at benytte Beredskabsstyrelsens gamle sovestuer ved siden af teltlejren til at huse asylansøgere.

Beredskabsstyrelsen har arbejdet på højtryk i juledagene for at få teltlejren i Næstved færdig. I alt bliver der plads til 400 asylansøgere. Billedet her er taget, mens lejren stadig var under opbygning. Foto: Michael W. Rasmussen

En ny teltlejr med plads til 400 asylansøgere står så godt som klar i Næstved.

Lejren er over de seneste uger blevet bygget på Beredskabsstyrelsens gamle træningsbane, og de første beboere flytter efter planen ind allerede fra næste uge.

»Teltlejren er så godt som færdigetableret. Vi mangler kun de sidste detaljer,« fortæller sektionsleder ved Beredskabsstyrelsen Sjælland, Michael William Rasmussen.

Fakta: Teltlejre

Regeringen meddelte i december, at fire nye teltlejre skal opsættes rundt om i landet. Der er i forvejen en teltlejr i Thisted. Beredskabsstyrelsen skal stå for den tekniske drift.

Næstved: To teltlejre skal stå klar i første uge af 2016. Lejrene skal kunne huse ca. 200 personer hver. Indkvarteringsoperatøren bliver Langeland Kommune.

Herning: En teltlejr med plads til ca. 200 personer skal stå klar i uge to. Indkvarteringsoperatøren bliver Vesthimmerlands Kommune.

Haderslev: En teltlejr med plads til ca. 200 personer skal stå klar i uge to. Indkvarteringsoperatøren bliver Jammerbugt Kommune.

I Haderslev og Herning bliver også opstillet barakker med plads til ca. 200 personer. Her skal som udgangspunkt bo familier.

Selve lejren består af 50 telte med otte sovepladser i hver og skal alene huse enlige mænd ligesom den i Thisted. Træningsbanen, som lejren er bygget på, er blevet dækket af et lag flis og har fået lavet platforme af træpaller til teltene. Der er også opsat et stort spisetelt, toiletvogne, el og lysmaster. Kun de sidste detaljer mangler – herunder noget kloakeringsarbejde og etablering af stier rundt mellem teltene, beretter Michael William Rasmussen.

Socialdemokraternes asylpolitik splitter rød blok

Ved siden af lejren ligger Beredskabsstyrelsens bygninger, der blandt andet rummer gamle sovestuer til værnepligtige og Beredskabsstyrelsens frivillige. Stuerne bliver i øjeblikket brugt som blandt andet undervisnings- og træningslokaler, men der er ingen planer om at indkvartere asylansøgere.

»Ikke på nuværende tidspunkt. Vi får befalinger længere oppe fra og fra det politiske system og dem retter vi ind efter og udfører det, som vi får besked på,« siger Michael William Rasmussen, som ikke har overblik over, hvor mange asylansøgere man eventuelt ville kunne indkvartere på de gamle sovestuer.

Billeder: Se billeder fra teltlejren i Thisted her

Under alle omstændigheder ville det langt fra være nok, understreger han.

»Der er for få pladser i forhold til, hvad der skal bruges. Det er et kapacitetsspørgsmål,« siger han.

Men kunne man ikke have indkvarteret nogle af asylansøgerne i de gamle sovesale?

»Hvis man kan benytte et telt kan man i princippet også bruge sovesale. Alt kan i bund og grund indrettes til at huse beboere,« siger Michael William Rasmussen, som gentager, at Beredskabsstyrelsen blot udfører den opgave, den har fået besked på.

Ville det kræve en politisk beslutning, hvis jeres eksisterende bygninger skulle bruges til at huse asylansøgere?

»Det vil det altid være, ja. Det er statens ejendom.«

Sådan så Bereskabsstyrelsens træningsanlæg i Næstved ud, da arbejdet med at etablere teltlejren begyndte. Foto: Michael W. Rasmussen

Beslutningen om at bygge teltlejre i Næstved samt Herning og Haderslev blev truffet af udlændingeminister Inger Støjberg i begyndelsen af december. I Næstved er det Langelands Kommune, som har operatøransvaret for lejrene.

Introduktionen af teltlejre som midlertidig asylbeboelse kom med regeringens pakke med asylstramninger, der blandt andet skulle få flere flygtninge til at fravælge Danmark som asylland og samtidig sikre, at myndighederne var i stand til at håndtere det stigende antal.

Fire nye teltlejre og et udrejsecenter skal stå klar efter nytår

Når alt er på plads vil der være plads til 590 asylansøgere i lejrene i Næstved. I forvejen huser Beredskabsstyrelsens eksisterende bygninger 190 personer.

Arbejdet med at træne Beredskabsstyrelsens ca. 70 værnepligtige fortsætter, selvom træningsbanen i en periode er omdannet til teltlejr. Styrelsen planlægger at leje sig ind i træningsfaciliteter i lokalområdet i det omfang, det bliver nødvendigt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her