*

Indland

Ansvaret for radikalisering og terror splitter befolkningen

Et flertal af rød bloks vælgere peger på et samfundsansvar for radikalisering.

Den danske befolkning er splittet i spørgsmålet om, hvorvidt samfundet har et medansvar for, at unge som Omar Abdel Hamid El-Hussein bliver radikaliserede og i sidste ende begår et terrorangreb som det, der fandt sted i København i februar.

44 pct. mener, at det danske samfund har et medansvar for radikaliseringen, mens 44,5 pct. siger nej, viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Til gengæld er der store forskelle, når man ser på de politiske blokke. Mens et flertal af vælgerne i rød blok, 54,9 pct., giver samfundet en del af ansvaret, gælder det kun godt hver tredje i blå blok, 35,4 pct.

Der er tale om en klassisk politisk skillelinje, hvor de venstreorienterede partier er mere tilbøjelige til at lede efter forklaringer på samfundsniveau, f.eks. at det er gået galt med integrationen, forklarer valgforsker Rune Stubager, Aarhus Universitet.

»På den anden side er den borgerlig-liberale tilgang, at individet selv bærer ansvaret – i dette tilfælde for radikaliseringen,« siger Rune Stubager.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviste i et interview et par dage efter terrorangrebet, at samfundet bærer et ansvar.

Imam Fatih Alev oplever, at de samfundsmæssige forklaringer er trængt i baggrunden i den politiske debat, og at det i stedet er islam, der udpeges som skurken. Han har tidligere fremhævet tonen i debatten som en medvirkende årsag til radikalisering.

»Jeg tror, at der er brug for lidt modvægt til den officielle fortælling, der næsten udelukkende fokuserer på de religiøse forklaringer. Derfor er det vigtigt med et stærkt budskab om, at de sociale forhold også har en vigtig betydning,« siger han.

I blå blok er det især Dansk Folkepartis vælgere, der afviser, at samfundet har et medansvar. Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) siger:

»Det er alene terroristen og evt. medskyldige, der har ansvaret, og det skal vi andre ikke tage på os.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Lørdag den 14. februar ramte et terrorangreb København. I løbet af 16 timer blev to civile dræbt og fem politibetjente såret, inden gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her