*

 

Indland

Johanne Schmidt-Nielsen fortæller om trusler: "Bid i puden, skat, jeg kommer tørt ind"

Kvinder, som deltager i den offentlige debat, bliver udsat for sexisme, voldtægts- og dødstrusler.

I februar 2013 valgte den svenske tv-kanal SVT at sætte fokus på det såkaldte nethad, som kvinder, der deltager i den offentlige debat, bliver udsat for - hovedsageligt fra mænd.

I en trailer til programmet sad markante kvindelige, svenske stemmer og læste op fra de trusselsmails, som de havde modtaget gennem tiden.

Den efterfølgende debat skabte ringe til Norge, hvor kvindelige debattører kunne nikke genkendende til billedet.

Se den svenske trailer her (eksternt link)

Og først nu er skvulpene nået til Danmark, hvor DR2 torsdag viser programmet "Ti stille kvinde". Traileren til programmet vækker minder om den svenske ditto, for også her læser kvinderne op af de ubehagelige beskeder, som de har fået.

Blandt dem er politikere som Astrid Krag (S), Zenia Stampe (R), Özlem Cekic (SF) og Johanne-Schmidt-Nielsen (EL), som på sin Facebook-profil bringer et potpourri af de ord, som er nået hendes vej: 

"Skam dig snottøs." "Glæder du dig til de kræver, at du skal have kønsdelene skåret af?" "Må du dø af brystkræft og fissekræft." "Bid i puden skat, jeg kommer tørt ind." "Du har ikke rigtig styr på det, det er nok fordi du vil giftes med en kvinde." "Hold din kæft islam-kælne kælling." "Hvad vil det koste at leje dig en weekend?"

Er "du" skyld i nettets hårde tone?

Den 30-årige politiker, som har siddet i Folketinget i syv år, fortæller, at den slags beskeder og breve har været hverdag, siden hun som 18-19-årig begyndte at blande sig i debatten.

"I mange år har min strategi bare været at ignorere det. Men jeg tror, det er nødvendigt, at vi taler om det. Der skal siges fra. Der skal siges fra højt. Og vi skal sige fra sammen. For hvis ikke, vi siger fra, så bliver det ved," skriver hun.

Da debatten stod på i Sverige, kaldte den daværende statsminister Frederik Reinfeldt udviklingen bekymrende og sagde til SVT:

"Det er som om, at der findes en attitude hos dem, der skriver, om at de kan skrive hvad som helst. At der findes en slags frizoner (...) Det er helt tydeligt, at her er vores samfund ikke fulgt med udviklingen."

"Ti stille kvinde" er et program i tre dele, som sendes første gang torsdag kl. 21.30.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Nekrolog: Jammerbugtens sjæl forsvandt i flammerne

Med branden på Svinkløv Badehotel har området mistet en ikonisk attraktion, mener flere. Det blev bygget mod alle odds for godt 90 år siden - mandag ved ruinerne lød det, som om at nordjyderne havde taget hotellet til sig.
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Biler
Årets Bil 2017: Her er kandidaterne til årets bilpris
Kåringen af Årets Bil i Danmark byder på godt 20 bilnyheder, der alle er på jagt efter at vinde hæderen. For første gang kan det blive en SUV, der løber med sejren, men hybridbilerne lurer. 
Se flere
Bolig
Hvorfor trækker byggesager ud i nogle kommuner?
I to kommuner tager det kun fire dage, mens det i en anden kommune tager hele 101 dage at få en byggetilladelse, men hvorfor er der så stor forskel på sagsbehandlingen i kommunerne? 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her