*

Annonce
Indland 21.09.2013 kl. 07:00

Forslag: Ansatte bør uddannes i demens

Demente fylder nu så meget på plejehjemmene, at personalet skal være uddannet i sygdommen, mener Alzheimerforeningen.

Arkivfoto: Bo Svane

De ansatte på landets plejehjem skal have mere viden om demens.

Det mener Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, der peger på Sverige som forbilledet.

Her er det fra årsskiftet et krav, at de ansatte har en teoretisk ballast om demens.

I Danmark vurderer man, at der er 85.000 demente. Undersøgelser viser ifølge Alzheimerforeningen, at dette vil være næsten fordoblet til 155.000 i 2040. Allerede i dag lider mellem 60 og 80 pct. af de gamle på plejehjemmene af sygdommen.

»Derfor må det være et minimumskrav, at personalet på plejehjem har en relevant sundhedsfaglig uddannelse og en teoretisk uddannelse i demens, som de er i stand til at omsætte i det praktiske arbejde,« siger Nis Peter Nissen.

Huskedag

Demens

  • I dag, lørdag, er international Alzheimerdag, i Danmark kaldet Huskedagen.
  • Den 16.-25. september sælges ”huskekage” i Føtex og Bilka som støtte til Alzheimerforeningens arbejde for de 85.000 demente og 400.000 pårørende i Danmark.
  • Den hyppigste demenssygdom er Alzheimers. Hjernecellerne går gradvist til grunde, hvilket svækker funktioner som hukommelse og sprog. Det medfører ofte også ændringer i personlighed og adfærd. Sygdommen er dødelig, da den til sidst rammer bevægelse og vejrtrækning.

Kilde: Alzheimerforeningen

Han mener, at der i dag er for lidt og for dårligt uddannet personale på vagt i aften- og nattetimerne og i weekenderne.

God forretning

Ifølge direktøren viser amerikanske undersøgelser, at gevinster i form af færre genindlæggelser på sygehuset, mindre fejlbehandling og øget livskvalitet opvejer udgifterne til opkvalificering af personalet.

»Demens vil i de kommende årtier blive den allerstørste af de plejekrævende sygdomme, og derfor er det for samfundet en god forretning at sætte ind med viden for at reducere antallet af genindlæggelser og undgå, at sygdommen udvikler sig for hurtigt,« siger Nis Peter Nissen.

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) er lydhør over for ønsket om mere uddannelse.

»Jeg så meget gerne, at personalet er så velkvalificeret og uddannet som muligt,« siger Annette Vilhelmsen.

Du har jo ansvaret for området. Vil du konkret tage initiativ til, at der bliver krav om, at plejehjemspersonalet skal være uddannet i demens?

»Nu skal jeg lige se på det, som Alzheimerforeningen kommer med. Men det er godt, at der er opmærksomhed på det, og så er det svært at sige, at der ikke skal være ekstra uddannelse på området,« siger ministeren.

Mangler ressourcer

Ole Mørk Nielsen, formand for landets plejehjemsledere i Lederforum, vil også gerne have mere efteruddannelse i demens.

Men der er ikke altid ressourcer til at få de kurser, som man ønsker, siger han. Generelt er man dog godt dækket ind med mikset af forskellige personalegrupper, mener formanden.

»Man kan altid sige, at der er brug for mere viden, men mange steder laver man skærmede enheder og demensafsnit, hvor personalet har en særlig interesse og uddannelse i demens,« siger Ole Mørk Nielsen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Jyllands-Postens Nyhedsoverblik
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Bolig
Sådan blev den italienske topdesigner udødeliggjort
En af Italiens største designere gennem tiden, Achille Castiglioni, døde i 2002 i en alder af 84 år. Trods det, lever han stadig videre, for hans datter, Giovanna, rejser verden rundt med én mission: at fortælle historien om faderens ikoniske og også prisvindende design. 
Se flere
Forskere: Stillesiddende arbejde fører ikke til tidlig død
De personer, der dagligt sidder stille i mange timer på deres arbejde, har ikke øget risiko for tidlig død, viser ny stor undersøgelse. 
Se flere
Aarhus mangler 77 mio. kr. til 2017
Aarhus Kommune har foreløbig lånt 28 mio. kr. i kassen for at betale afdrag på 100 mio. kr.-tilskuddet til Fonden 2017. Salg af Brobjergskolen skal give penge, men skolen er ikke sat til salg. Politikerne lover at finde en løsning. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her