*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

mandag 1. september 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten indland
Gratis på SMS: Send JPBREAK til 1218 | Få nyheden på mail
Indland 27.11.2012 kl. 11:12

Direktør: Masho-sagen er forfærdelig

Etiopisk pige skulle aldrig være bortadopteret, siger adoptionsdirektør. Socialministeren undersøger sagen.

Den tragiske historie om det etiopiske adoptivbarn Masho burde aldrig være opstået.

For hun skulle aldrig være fjernet fra sine biologiske forældre og omplantet til Danmark som fireårig, lyder det fra DanAdopt, det danske adoptionsbureau, der har formidlet adoptionen.

I tv-dokumentaren "Adoptionens pris" reagerer Masho med sorg og vrede over for sine nye forældre - tilsyneladende fordi hun er skilt fra sine biologiske forældre. Foto: Fridthjof Film

"Det er en helt forfærdelig sag, hvor alle er tabere. Adoption skal ske til barnets bedste. Og hun skulle aldrig være bortadopteret," siger Marianne Wung-Sung, direktør i DanAdopt, til Go'Morgen Danmark på TV2.

Forfærdeligt program

Det er en helt forfærdelig sag, hvor alle er tabere. Adoption skal ske til barnets bedste. Og hun skulle aldrig være bortadopteret
Marianne Wung-Sung, direktør i DanAdopt, til Go'Morgen Danmark på TV2

Historien om Masho blev i aftes oprullet i programmet "Adoptionens pris", der blev sendt på TV2. Her blev seerne vidne til et langstrakt adoptionsforløb, der endte med at fireårige Masho og hendes toårige bror Roba forlod deres biologiske forældre i Etiopien for at få et nyt hjem hos Gert og Henriette i Holbæk.

Men opholdet hos de danske adoptivforældre blev aldrig perfekt - især ikke for Masho, som viste sorg og vrede over at være fjernet fra sine biologiske forældre.

Hun plages af gentagne raserianfald, hvor hun rydder sit værelse på få minutter, og adtoptivforældrene søger hjælp hos psykologer, læger og psykiatere.

Begge forældrepar i sorg

Efter toethalvt år foreslår Holbæk Kommune, at Masho anbringes på en døgninstitution, og her bor hun i dag. Hun ser sine adoptivforældre omkring hver 14. dag samt til højtider, men sin lillebror er hun sammen med endnu sjældnere.

Adoptivforældrene sørger over den kuldsejlede adoption, og også hos Masho og Robas biologiske forældre i Etiopien bliver der fældet en tåre. De var blevet lovet løbende information om deres børns tilværelse, men den fik de aldrig, fremgår det af programmet.

"Vi er ansvarlige for, at de rapporter bliver lavet og sendt ned til forældrene, men her gik der kludder formidlingen. Vi har lavet en helt ny aftale med de lokale myndigheder, der faktisk har ansvaret for at forældrene får adgang til de rapporter, og det har de iøvrigt fået nu," siger Marianne Wung-Sung til Go'Morgen Danmark.

DanAdopt: Dårlig behandling

Hun siger, at adoptionen gik efter bogen, og at forældrene havde bekræftet adoptionen ved tre domstolskendelser.

I de sidste tre måneder op til selve adoptionen bor adoptivbørnene på børnehjem, og i "Adoptionens pris" så man en medarbejder på hjemmet tale overbevisende til de tvivlende biologiske forældre på en måde, der uden større fortolkning kan betegnes som pres.

Vi er ved at undersøge, om børnekonventionen blev brudt. Det er alvorlige anklager Amnesty kommer med ifht Danadopt. Og det skal naturligvis undersøges. Og så skal jeg finde ud af hvad man kan gøre nu. Jeg er altså på sagen. Det var en meget bevægende film
Socialminister Karen Hækkerup (S), på Facebook

"Det var helt forfærdeligt, og jeg havde gerne set, at han havde sagt, at hvis de fortryder, så skal det være nu. Det talte jeg med ham om sidste uge, da jeg var dernede, og han siger, at sådan taler vi ikke til forældrene. Vi kunne aldrig finde på at overtale forældre på denne måde, siger han," siger Marianne Wung-Sung.

Klar til undersøgelse

Hun forklarer det med, at medarbejderen "på sin egen kluntede måde" forsøger at trøste forældrene.

"Men det kommer til at virke fuldstændig kynisk efter danske forhold at sidde og sige sådan noget pjat. At det er glemt om 10 minutter. Adoption er en livslang proces," siger Marianne Wung-Sung.

Hun erklærer sig klar til at diskuteret adoptionerne fra Etiopien med myndighederne, som socialminister Karen Hækkerup (S) har varslet.

Hækkerup: Frygtelig hjerteskærende

Karen Hækkerup kalder på Facebook historien om Masho for "frygtelig hjerteskærende." Og hun siger, at myndighederne allerede har taget initiativ til, at afbryde samarbejdet med det pågældende børnehjem.

"Og vi er ved at undersøge, om børnekonventionen blev brudt. Det er alvorlige anklager Amnesty kommer med ifht Danadopt. Og det skal naturligvis undersøges. Og så skal jeg finde ud af hvad man kan gøre nu. Jeg er altså på sagen. Det var en meget bevægende film," skriver Hækkerup.

Amnesty International i Danmark vurderer efter at have set "Adoptionens pris", at både FN’s Børnekonvention og Haagerkonventionen fra 1993 er overtrådt i sagen.

Amnesty: Brud på konventioner

Det er internationale aftaler, som "pålægger stater at sikre, at internationale adoptioner altid sker for barnest bedste, og at alle andre alternativer, der kan medvirke til, at barnet kan blive hos sin familie eller hjemkultur, bliver undersøgt," oplyser Amnesty på sin hjemmeside.

Ifølge Amnesty er det kriminelle punkt samtalen mellem børnehjemmets medarbejder og Masho og Robas forældre, som springer i øjnene. Forældrene får at vide, at de løbende vil blive informeret om, hvordan deres børn har det i Danmark. Men det sker aldrig, og derfor kommer det som et chok for dem, at deres datter ender på et danske børnehjem.

"Filmen viser en situation, hvor to børn bliver taget fra deres forældre. To børn, der har masser af kærlighed og omsorg, og som hverken lever i slum eller som gadebørn," siger Claus Juul, jurist i Amnesty International, på hjemmesiden.

"Der er ikke noget galt med grundtanken om at adoptere, når børnene bliver reddet fra en kummerlig tilværelse. Men det er ikke tilfældet i denne sag. Her bliver forældrene overtalt til at give deres børn væk, og de bliver lovet en masse, som ikke bliver opfyldt. Og vi ser, hvordan børnehjemmet og adoptionsbureauer er ude og rekruttere børn, og når det sker, kan der nemt blive tale om menneskehandel og ikke gode intentioner om at hjælpe børn i nød," siger Claus Juul.

LINK: Filmen kan ses her

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Jyllands-Postens Nyhedsoverblik
Annonce
Indland lige nu
Tophistorie

Weekend-regn driller morgentrafikken

Helsingørmotorvejen er stadig ikke klar til trafik mandag morgen. Bilister opfordres til at finde andre veje.
forsiden lige nu

DSB's direktør har sagt op

Jesper T. Lok, der har været adm. direktør for DSB siden maj 2012, har opsagt sin stilling.

Ulovlig bank fortsætter med at låne penge til danskere

Den svenske udlånsvirksomhed Trustbuddy fortsætter en del af forretningen i Danmark.

Ny DBU-top i opgør med tidligere ledelse

Direktør samt landstræner mener, at den tidligere ledelse har svækket landsholdet og unionens image.

Træk pensions-opsparing ud før pensionen

Ved at begynde pensionsudbetalinger ved efterlønsalderen kan nogle mindske effekten af modregning.

Danskere kører langt for at flyve billigt

Hamborg lokker de rejsende, når det er dansk højsæson.

Vestagers farvel til S-SF: Vi lovede ikke en hel masse

Margrethe Vestager sagde farvel med stikpille til S og SF.
Annonce
Annonce
Indland
Satire
Søg i vejviseren
Annonce