*

Indland 05.11.2012 kl. 17:52

Enhedslisten vil lovliggøre søskendesex

Det skal være lovligt for søskende at dyrke sex med hinanden, mener EL og en juraprofessor.

I dag kan samleje mellem to søskende straffes med fængsel i op til to år efter straffelovens paragraf 210.

Baggrunden er bl.a., at risikoen for genetiske fejl er større hos nyfødte børn, hvis forældrene er beslægtede.

Lovgivningen kritiseres dog fra flere sider, efter at Information i sidste uge fortalte historien om et aarhusiansk halvsøskendepar, som anonymt fortalte om deres kærlighedsforhold og fem måneder gamle søn.

Jeg mener, det en grotesk og gammeldags tilgang til sex og familieformer.
Pernille Skipper, retsordfører, Enhedslisten

"Ikke statens opgave"

Blandt kritikerne er Enhedslisten, som ifølge politiken.dk mener, at lovgivningen bør afskaffes.

"Det er ikke statens opgave at blande sig i, hvem der skal have børn med hvem. Det er menneskets eget ansvar. Jeg mener, det en grotesk og gammeldags tilgang til sex og familieformer," siger retsordfører Pernille Skipper (EL) til politiken.dk.

Hun henviser til skævheden i, at man aldrig ville forbyde eksempelvis rygere eller personer med Downssyndrom i at få børn, selv om også dette kan medføre farlige sygdomme.

Savner logik

Heller ikke juraprofessor Vagn Greve fra Copenhagen Business School, som i sin forskning har beskæftiget sig med emnet, ser nogen logik i forbuddet.

Han stiller sig bl.a. uforstående over for, at de 5-8 pct., som ifølge forskningen er den øgede risiko for medfødte genetiske fejl hos børn af halvsøskende forældre, skal være et argument for loven.

"I nyere tid har ingen villet kriminalisere, at folk med en genetisk defekt avler børn, selv om der er 50 procent risiko for, at defekten videreføres. Når man vil kriminalisere en stigning fra 5 til 8 procent – uden at ville kriminalisere en stigning på 50 procent – savner det logik," siger han til Information.

Socialdemokraterne afviser

I øjeblikket er det såkaldte Straffelovråd ved at færdiggøre en betænkning om den del af straffeloven, der omhandler forbrydelser mod sædeligheden.

Allerede inden betænkningen ligger klar, afviser Socialdemokraterne en ophævelse af forbuddet, mens SF og De Radikale vil afvente konklusionerne fra Straffelovrådet.

Ifølge politiken.dk er også Venstre villige til at kigge på lovgivningen, hvis Straffelovrådet anbefaler det.

Hvad mener du om Enhedslistens og Vagn Greves udmeldinger?

Bør søskendesex være tilladt?

Deltag i debatten herunder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Jyllands-Postens Nyhedsoverblik
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Her er seks flasker fremragende Madeira-vin
Den portugisiske hedvin fra øen af samme navn hænger desværre med druerne i glemmebogen, og det er synd, for med madeira er der noget at komme efter. 
Se flere
Viden
Kroppens immunforsvar kan forsinke diabetes
En ny type behandling kan måske standse eller forsinke type 1-diabetes, der netop er blevet opdaget, viser et amerikansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her