*

Indland

Broderfolk splittede om indvandrere

Indvandring og islam bekymrer svenskerne meget mindre end danskerne, selvom der er langt flere indvandrere i Sverige.

Svenskerne er langt mere positive over for indvandring end danskerne, og de anser ikke islam for at være nogen trussel for sammenhængskraften i samfundet i samme udstrækning, som danskerne gør.

Det viser den første fælles undersøgelse af sin art af svenskernes og danskernes holdning til udlændinge og indvandring.

Undersøgelsen er foretaget af det største svenske meningsmålingsinstitut, Sifo, og Rambøll/Analyse Danmark for Morgenavisen Jyllands-Posten.

To af tre svenskere er positive

65 pct. af svenskerne siger, at de opfatter de seneste årtiers indvandring som positivt, mens det er 50 pct. i Danmark. 20 pct. ser indvandring som noget negativt, mens dobbelt så mange danskere har den opfattelse.

I Sverige siger 47 pct., at de ikke opfatter islam som et problem for sammenhængskraften i samfundet, mens kun 19 pct. af danskerne deler den opfattelse.

Danske Drude Dahlerup, der er professor ved Stockholms Universitet, mener, at »undersøgelsen gennemhuller myten om, at den almindelige svensker har en anden opfattelse af indvandrere end den politiske elite«.

»Svenskerne står fast på, at alle mennesker har samme værdi, og man afviser at diskutere problemer ud fra etnisk og religiøs baggrund,« siger hun.

Khader: De lukker øjnene

Integrationsordfører Naser Khader (K) mener, at svenskerne lukker øjnene:

»Det er udtryk for selvbedrag, når de ikke forholder sig til folks kulturelle og religiøse baggrund.«

DF's næstformand, Peter Skaarup, er enig:

»Svenskerne forsøger at undertrykke debatten og lægge låg på en trykkoger, men de risikerer, at den en dag eksploderer.«

Trods den svenske gæstfrihed mener 36 pct., at landets indvandrer- og flygtningepolitik er for lempelig.

Sveriges borgerlige statsminister, Fredrik Reinfeldt, erkender, at den svenske integrationspolitik har fungeret for dårligt.

null

Flemming Lassen

 • Flemming Lassen (1902-1984) var en dansk funktionalistisk arkitekt, bror til arkitekten Mogens Lassen.
 • 'Den trætte mand' var oprindeligt tegnet til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 og er produceret i et halvt hundrede eksemplarer. Det var Flemming Lassens mål, at man skulle sidde »så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen« ifølge Bruun Rasmussen.
 • Min egen stol er Flemming Lassens egen stol, kun produceret i det ene eksemplar.
 • Flemming Lassen arbejdede sammen med arkitekten og designeren Arne Jacobsen i 1930'erne, men fik aldrig den store anerkendelse, da han levede.
 • Men nu er hans hyggelige og bamsede udtryk noget af det hotteste i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
De 50 største arkæologiske fund
Forsiden lige nu
Afstemningen

Sådan stemmer du

  Du kan afgive din stemme fra den 29. januar til og med den 5. februar, da afstemningen slutter. Du kan kun afgive én stemme på det fund, som du mener er det største. Det fund, der får flest stemmer, bliver offentliggjort i avisen og på vores site søndag den 12. februar. De tre fund, som får flest stemmer, vil også blive særligt omtalt på vores site, hvor vi offentliggør de tre kapitler fra bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, som fortæller om de kårede fund.

Her kan du stemme

Om temaet

Hvad er verdens største arkæologiske fund. Er det f.eks. Den kinesiske terrakottahær? Grauballemanden? Tutankhamons grav? Eller en anden spektakulær bygning, genstand eller person?

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdens største arkæologiske fund. Det fund, som er mest banebrydende. Fundet der måske fortæller den væsentligste historie om vores fortid, og hvordan vi har levet. Eller som bare er så storslået og fascinerende, at vi bliver slået omkuld af dets storhed og af bar begejstring over, hvad mennesket i virkeligheden er i stand til at skabe eller bygge.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, der er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 fund - højdepunkter i arkæologien” som e-bog, og vi trækker desuden lod om 20 fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på det fund, der kåres som det allerstørste.

JP Anbefaler
Køb bogen

Køb bogen: "50 fund - højdepunkter i arkæologien"

  Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz
  Forlag: Aarhus Universitetsforlag
  Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter: 299 kr.
  Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”. der tidligere har fortalt om de største opdagelser, ideer og opfindelser.

Køb bogen her

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her