*

Kommunalvalg
Indland

Vindmøller truet af atomkraft

Nye atomreaktorer i Finland og Sverige er gift for den danske vindenergi, men godt for elpriserne.

Sveriges beslutning om at tillade byggeriet af op til 10 nye atomreaktorer kan få elprisen i Danmark til at rasle ned. Det vil ødelægge økonomien i både vindmøller, biogasanlæg og andre former for vedvarende energi, mener direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.

»10 nye atomreaktorer vil give et overskud af el på størrelse med hele Danmarks årlige forbrug. Det vil få elprisen til at falde - og smadre økonomien i den vedvarende energi. Resultatet kan blive, at vi enten må drosle vores ambitioner om vedvarende energi ned eller være indstillet på at betale et væsentligt højere tilskud til vindmøller, biomasse og lignende,« siger Lars Aagaard.

Christian Ege, sekretariatschef i Det Økologiske Råd, er også bekymret for atomkraftens fremmarch.

»Mere atomkraft sætter vores vedvarende energi under pres,« mener Christian Ege.

»Men dels kan man håbe på, at den svenske regering taber næste valg, så beslutningen kan blive gjort om. Dels tror jeg ikke, at danskerne vil være indstillet på at lægge den vedvarende energi i graven. Jeg tror, at der vil være enighed om at hæve tilskuddene, så vind og biomasse kan konkurrere med atomkraft.«

Billigere el i 2013

Alternativt håber Christian Ege, at man vil nedlægge nogle af de kulfyrede danske kraftværker.

»Fordi atomkraft, rent klimamæssigt, er en bedre løsning end kulkraftværker.«

Energistyrelsen forventer, at et større udbud af el vil få prisen til at falde. Når Finland i 2013 åbner sit næste atomkraftværk, ventes elprisen i hele Norden at falde med 2,5-6,5 pct.

Ifølge generaldirektør Luis Echávarri fra OECD's Atom Energi Agentur satses der massivt på atomkraft.

Polen og Italien er nye atomkraftlande, mens Finland, Storbritannien, Frankrig, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien og Belgien ligesom USA, Kina, Indien og nu Sverige udvider.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu

JP mener: Alternativet afslører sin politiske umodenhed

De seneste dages afsløringer af forholdene i Alternativet viser et parti, der har alvorlige problemer med at opbygge politisk modenhed og seriøsitet.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Ældre Sagen har kæmpet under valgkampen: »Jeg håber, at der blev tænkt på de ældre i stemmeboksen«
Niels Mark fra Ældre Sagens lokalafdeling i Hadsten, der repræsenterer 6.500 ældre fra Favrskov Kommune, har gennem valgkampen kæmpet for de ældre, men kampen fortsætter også efter valgresultatet har tikket ind. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her