*

 

Indland

Journalisters ytringsfrihed presses

4 af 10 journalister mener, at ytringsfriheden er under pres. Hver ottende har udøvet selvcensur.

Foto: Colourbox

Det frie ord er klemt, mener en stor del af landets journalister.

41,6 pct. af journalisterne mener, at ytringsfriheden er under pres i høj eller mindre grad. 56,8 pct. svarer, at ytringsfriheden ikke er under noget væsentligt pres eller overhovedet ikke er presset.

»Stærkt bekymrende«

Det viser en rundspørge blandt journalister på de landsdækkende aviser samt DR og TV2.

»Det er stærkt bekymrende, når det fag, som er allermest afgørende for ytringsfriheden her i landet, oplever, at den i så høj grad er udfordret,« siger Peter Bro, forsker og leder af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet.

»Det er et bekymrende højt tal. Nogle mener, at den er markant truet, andre kun i mindre grad. Men at det overhovedet er op mod halvdelen, der svarer ja, bør give anledning til diskussioner om, hvad man kan gøre,« siger Jacob Mollerup, formand for Foreningen for Undersøgende Journalistik, som har foretaget undersøgelsen sammen med Jyllands-Posten.

Voldelig, islamistisk fundamentalisme

Det er især frygt for voldelig, islamistisk fundamentalisme, der truer ytringsfriheden, mener journalisterne. Derefter følger frygt for den nationale sikkerhed, for at miste adgang til kilder og for kritik fra religiøse mindretal.

Mogens Blicher Bjerregaard, formand for Dansk Journalistforbund, ser ingen problemer:

»Som jeg ser den måde, som medierne har udviklet sig på i Danmark, er det ikke mit indtryk, at pressefriheden er blevet specielt truet.«

Undersøgelsen viser også, at hver ottende journalist oplever, at mediets ledelse udfører selvcensur, så relevante forhold ikke kommer frem. Det skyldes primært frygt for at få kritik fra læsere/seere, miste vigtige kilder, skade den nationale sikkerhed eller blive udsat for vold fra islamistiske fundamentalister.

Læs mere i Jyllands-Posten torsdag.

ORDET ER DIT: Er journalisters ytringsfrihed truet?

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Et liv uden sex?

Mange par lever et liv uden sex. Men hvad gør det egentlig ved os, hvis vi aldrig dyrker sex? Og skal man droppe et godt forhold, hvis man ikke kan finde ud af sex-delen?
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Bolig
Gennemtænkt til mindste detalje: Her er huset, der kun koster 500 kr. i drift om måneden
Byg som Sofie og Peter Thrane-Nielsen, og få et passivhus, hvor varmeregnskab og vedligeholdelseskrav er noget nær nul. Boligen er nu nomineret til IdéPrisen 2016. 
Se flere
»Så kan de også lige se blonden på kjolen – og blondinen selv«
Birthe Kjær er et sikkert hit på festivaler i hele landet og blandt grandprix-fans, der stadig har ”Vi maler byen rød” fra 1989 på deres topti. Nu er hun til Aarhus Festuge, hvor hun vil helt tæt på sit publikum. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her