*

 

Indland

Forskere: Hysteri og løgne ødelægger klimadebatten

Førende forskere er trætte af fordrejninger i diskussionen om klodens klima.

Inuitten Dines Mikalesen tilser en død sæl på toppen af et smeltende isbjerg. Foto: John McConnico/AP

Klimadebatten er fyldt med usandheder og overdrivelser. Resultatet kan blive en klimaaftale i København, der ikke er baseret på faglig viden, men på skræmmekampagner.

Den advarsel kommer fra en række forskere, professorer og klimaeksperter, som Morgenavisen JyllandsPosten har talt med.

Når Storbritanniens premierminister, Gordon Brown, med dommedagsretorik siger, at der ikke er nogen plan b for kloden, hvis der ikke kommer en klimaaftale, eller når FN's miljøprogram, UNEP, skriver, at verdenshavene vil stige med to meter inden år 2100, er det simpelthen ikke sandt, og det skader forskernes troværdighed.

Jorden går ikke under


»Lad være med at tale om dommedag. Jorden går absolut ikke under. Ikke engang isbjørnene går under - for Jorden har været meget varmere tidligere. Det eneste, der er truet, er vores levevis,« lyder det fra professor Dorthe Dahl-Jensen, isforsker fra Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet.

»Næsten uanset, hvad der sker, et det lige nu klimaets skyld. Uanset om det handler om dyr, der uddør, eller mennesker, der bliver syge. Det er dybt frustrerende. Debatten har nærmest fået religiøs karakter.«

Forskningsleder Jens Hesselbjerg Christensen fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, og en af hovedforfatterne på den seneste rapport fra FN's Klimapanel, IPCC, er af samme opfattelse.

"Langt ude"»Det er langt ude, når FN udsender en rapport, der taler om, at havet vil stige to meter inden år 2100. Det svarer til, at andre påstår, at vi ikke har menneskeskabt opvarmning,« lyder det fra Jens Hesselbjerg med henvisning til, at FN's miljøprogram, UNEP, i september udsendte en klimarapport, hvori man bl.a. påpegede, at »nogle forskere nu advarer om, at vandet i verdenshavene kan stige med op til to meter inden 2100«.

Tilsvarende anses det blandt etablerede forskere for useriøst, når den britiske professor Peter Wadham fra University of Cambridge påstår, at havet omkring Nordpolen er isfrit om sommeren inden 10 år.

»Der bliver sagt en masse vrøvl om isen i Arktis. I 2007 havde vi et meget lille isdække i Arktis, men det havde intet med global opvarmning at gøre. Det skyldtes naturlige variationer i klimaet,« siger Ola Johannessen, professor, direktør og leder af Nansensenteret i Bergen i Norge, hvor en stor del af den norske isforskning foregår.

null

Flemming Lassen

  • Flemming Lassen (1902-1984) var en dansk funktionalistisk arkitekt, bror til arkitekten Mogens Lassen.
  • 'Den trætte mand' var oprindeligt tegnet til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 og er produceret i et halvt hundrede eksemplarer. Det var Flemming Lassens mål, at man skulle sidde »så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen« ifølge Bruun Rasmussen.
  • Min egen stol er Flemming Lassens egen stol, kun produceret i det ene eksemplar.
  • Flemming Lassen arbejdede sammen med arkitekten og designeren Arne Jacobsen i 1930'erne, men fik aldrig den store anerkendelse, da han levede.
  • Men nu er hans hyggelige og bamsede udtryk noget af det hotteste i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
Britisk EU-afstemning
Forsiden lige nu

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her