*

Indland

Lomborg: EU's klimaindsats er spild af penge

Vi kommer til at spilde rigtigt mange penge på EU's klimapolitik, mener Bjørn Lomborg. Politikere og energieksperter er uenige.

EU's klimaindsats er spild af penge, mener Bjørn Lomborg. Foto: Torben Stroyer

450 mia. kr. om året. Så mange penge vil EU-landene i bedste fald komme til at spilde hvert eneste år frem til år 2100, hvis man vælger at holde fast i EU's krav om at reducere udledningen af CO 2 med 20 pct. og sikre, at 20 pct. af energien i 2020 skal være vedvarende energi.

Det mener lektor og miljødebattør Bjørn Lomborg fra Copenhagen Business School.

»Først beslutter den danske regering at spilde relativt mange penge ved at skære i vores udledning af CO 2. Så siger regeringen, at vi også skal sætte en kvote for, hvor meget vedvarende energi, vi skal have, hvorefter det begynder at blive rigtig dyrt. Og så kommer EU og giver den en tand mere, hvorved vi spilder rigtig mange penge,« lyder det fra Bjørn Lomborg, der understreger, at prisen på 450 mia. kr. om året forudsætter, at tingene bliver gjort på den mest rationelle måde.

Danskeren skal betale 3.800 kr.

Den danske miljøskeptiker henviser til beregninger fra flere ministerier, der viser, at det vil koste Danmark 19 mia. kr. om året at leve op til regeringens oprindelige plan om at have 30 pct. vedvarende energi i 2025. Det vil koste hver dansker 3.800 kr. om året.

»Hvis vi gør det og bruger alle de mange penge, vil det kunne udsætte den globale opvarmning med fem døgn - om 100 år,« siger Bjørn Lomborg med henvisning til sine egne beregninger af, hvilken effekt en isoleret dansk indsats vil have på det globale klima.

Kravet fra EU er i øvrigt strammet, således at Danmark - i den plan der blev fremlagt i sidste uge - allerede i 2020 skal have 30 pct. vedvarende energi.

Kostbar plan

Ifølge direktør Jørgen Abildgaard fra konsulentfirmaet Econ Pöyry er der ingen tvivl om, at EU's plan er kostbar.

»EU-Kommissionen har beregnet, at den foreslåede indsats vil koste 0,5 pct. af EU-landenes samlede bruttonationalprodukt. Så i stedet for en forventet økonomisk vækst på 38 pct. i 2020, vil væksten kun være på 37,5 pct. Det synes jeg ikke, er for høj en pris, da man heri ikke har indregnet alle fordelene,« siger Jørgen Abildgaard.

»Man kommer et stort skridt videre mod EU's egne klimamål og sætter samtidig gang i en international proces. Derudover er der hele forsyningsperspektivet, de energipolitiske perspektiver samt udsigt til en øget beskæftigelse og en effekt på udviklingen af ny teknologi,« siger Jørgen Abildgaard.

Samme melding kommer fra formanden for Folketingets energiudvalg, Venstres Eyvind Vesselbo.

»Jeg er ikke enig med Lomborg i, at vi bruger en masse penge til ingen verdens nytte. Det handler om meget andet og ikke mindst om at gøre os fri af fossile brændsler som kul, olie og naturgas. Det vil være problematisk, hvis det bliver økonomer, der skal styre vores miljøpolitik, sådan som Lomborg lægger op til,« siger Vesselbo.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her