*

Indland

Flerkoneri florerer i Danmark

De danske myndigheder bør gøre en langt større indsats for at afsløre et udbredt flerkoneri.

Safiyo levede to år i et flerkoneægteskab. Hun fik et chok, da kone nummer to flyttede ind - nu siger hun til andre kvinder i samme situation: Bryd ud. Foto: Ilan Brender

Flerkoneri blandt muslimer i Danmark er langt mere udbredt, end myndighederne aner. Flere imamer vier gerne en muslimsk mand til både kone nummer to og tre.

Det siger flere kilder i det muslimske miljø, som står frem offentligt for at få myndighederne til at gribe ind.

Den danske konvertit Jette Abou-Hawache fra Gellerup Parken i Århus kender selv seks muslimske kvinder, der lever i et flerkone-forhold:

»Danmark har et problem, som politikere og myndigheder slet ikke har opdaget. Kvinderne i flerkone-ægteskaber er spærret inde enten fysisk eller psykisk, og det er kvindeundertrykkelse af værste skuffe. Der bør gøres noget for de kvinder,« siger hun.

Tilsvarende opfordrer den tidligere frivillige medarbejder ved Det Islamiske Trossamfund i København, Mohammed Selfati, til en kamp mod flerkoneriet; han kender selv fem-seks mænd, der har to eller flere koner, og han kender imamer, der uden problemer vier mænd til kone nummer to eller tre.

»Det er på tide, at det danske samfund gør op med den form for kvindeundertrykkelse,« siger han.

Rapport: Mere udbredt end hidtil antaget

I en rapport fra Velfærdsministeriets Ligestillingsafdeling om muslimske kvinders leveforhold i Danmark fastslår flere muslimske kvinder, at flerkoneri er mere udbredt, end man hidtil har troet.

»En af de interviewede imamer fortalte om, hvordan han havde viet mænd til kone nummer to. Det væsentlige for ham er, at det ifølge islam er lovligt for en mand at tage op til fire koner,« siger konsulent og ph.d. Tina Magaard, som har redigeret rapporten.

Folketingsmedlem Naser Khader (K), der har skrevet flere bøger om islam, advarer danske myndigheder mod blot at se igennem fingre med flerkoneriet.

»Det skal tages meget alvorligt og bekæmpes på alle måder. Man må ikke bare slå det hen og sige, at det er en del af den muslimske kultur,« siger Khader.

Flerkoneri kan i Danmark straffes med op til tre års fængsel. Hvis den anden part har været uvidende om flerkoneriet, er straffen op til seks års fængsel.

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Så opdrag for h… jeres børn

Joachim Nielsen, partner hos Idefilm og Think Big
De bliver små uforskammede og ulidelige sataner uden nogen form for rimelig ydmyghed.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her