*

Indland

Europarådet: Fremmedhadet lever i Danmark

Danmark bør tage aktive skridt for at imødegå fremmedhad, lyder det fra Europarådets kommissær for menneskerettigheder.

Thomas Hammarberg, Europarådets kommissær for menneskerettigheder, besøgte Danmark onsdag. Foto: Steen Wrem

Kritikken er lige så hård, som Bamses stol er blød:

Danmarks udlændingepolitik er unik hård i europæisk sammenhæng, og de stramme regler skaber et øget fremmedhad, så minoriteter som den muslimske oplever hærværk mod deres gravsteder.

Afsenderen af kritikken er Europarådets kommissær for menneskerettigheder, svenske Thomas Hammarberg, der i går gæstede Danmark og den danske regering.

I 2007 fulgte han op på den kritik, som hans forgænger Alvaro Gil Robles ad flere omgange fremførte, bl.a. at Danmark burde afskaffe 24-årsregel og starthjælp, ligesom man burde tage mere aktive skridt til at imødegå fremmedhad I Danmark.

Efter et interview i DR Byen spurgte Morgenavisen Jyllands-Posten ham - efter at han for fotografen havde taget plads i Bamses stol - om mødet med bl.a. integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) giver ham anledning til at tro, at Danmark vil ændre sin kurs.

»Der er åbninger for eksempel for afviste asylsøgere, der nu kan bo uden for centrene. Det giver mig det håb, at dialogen giver mening, men reglerne er fundamentalt de samme og unikke i Europa. Vi blander os ikke i dansk politik. Vi er neutrale, upartiske og står udenfor, og vi prøver efter bedste evne at fortolke de aftaler, som Danmark allerede er en del af. Jeg håber, at vores anbefalinger har en vis troværdighed, men ind til nu har de ikke haft nogen effekt, men det håber jeg, at de får i fremtiden - særligt når EU skal formulere en fælles politik på området, hvor mit håb er, at vore anbefalinger sidder i baghovedet på den danske regering.«

I sine anbefalinger har kommissæren tidligere opfordret Danmark til at tage mere hensyn til minoriteterne og involvere dem mere bl.a. ved igen at gøre oprettelsen af integrationsråd obligatoriske.

Stram politik smitter af
»Problemet er at undgå, at en meget stram flygtninge- og indvandrerpolitik bliver til racisme og fremmedhad. Hvis den overordnede politiske diskussion handler om at undgå, at der kommer udlændinge, er der er risiko for, at de udlændinge, der allerede er i landet, vil blive set som uønskede.

Er det tilfældet i Danmark?

»Ministeren (Birthe Rønn Hornbech, red.) ser en skarp adskillelse af en stram politik og et tolerant samfund. Jeg kan kun sige, at de rapporter, som jeg får, viser, at den stramme politiske kurs smitter af og at der visse steder er tendenser til fremmedhad. Det gælder bl.a. gentagen hærværk mod muslimske gravsteder, der ødelægges og overmales med hagekors. Det er ikke regeringens politik, naturligvis, men det smitter af. «

Lider danskerne af fremmedhad?

»Der er fremmedhad i alle lande, også i Danmark. Det, jeg fokuserer på, er, om regeringen agerer aktivt for at sikre tolerance. Det, jeg hører, er, at der er problemer, og at regeringen kunne gøre mere for at gå imod tendenserne til fremmedhad,« mener Thomas Hammarberg.

Minister afviser
Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech afviser kritikken fra kommissæren.

»Han er tydeligvis dårligt informeret om Danmark og danske forhold, og de spørgsmål, som han stiller, minder til forveksling om dem, som oppositionen stiller. Danmark fører en fair, men fast udlændingepolitik,« mener Birthe Rønn Hornbech.

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Vores lærere fortjener den bedste uddannelse
Fremtidens læreruddannelse skal være forskningsbaseret og praksisnær. Og den bør udvikles i tæt samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne. Institutionskamp bør afløses af ambitionskamp. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her