*

Kommunalvalg
Indland

Kommuner tror ikke på flere livreddere

Borgmestre peger på bedre information og advarsler via flag for at forhindre nye drukneulykker.

Arkivfoto: Ole Lind

De store kyst-kommuner er ikke parate til at spendere store beløb på livreddere.

Meldingen kommer, efter at Rådet for Større Badesikkerhed, Dansk Folkeparti samt hjemmeværnets civilchef, venstrepolitikeren Ulrik Kragh, har peget på, at det bør være kommunernes økonomiske ansvar at forbedre badesikkerheden.

Samtidig giver flere borgmestre udtryk for, at de slet ikke tror på, at en masse livreddere er løsningen til at forhindre de mange drukneulykker, der i de seneste uger ikke mindst har involveret udenlandske turister.

Formanden for Rådet for Større Badesikkerhed, Michael Aller, har foreslået, at de store kystkommuner burde bruge nogle af skatteindtægterne fra de mange sommerhuse til at ansætte livreddere.

Men det afviser de fleste borgmestre.

Staten må betale
Borgmestrene i de to store nordjyske kommuner, Frederikshavn og Hjørring, mener, at staten må punge ud, hvis landspolitikerne kræver flere livreddere på strandene.

»Det kan ikke være en kommunal opgave. Vi har 56 kilometer sandstrand i vores kommune, og det ville kræve mellem 50 og 100 livreddere at dække den strækning. Det er helt urealistisk, og jeg tror ikke engang, at livredderne kan forhindre de drukne-ulykker, hvor folk bader i alt for hårdt vejr,« siger Hjørring Kommunes borgmester, Finn Olesen (S).

»Men hvis man vil have flere livreddere, må staten bidrage økonomisk.«

Bedre information
I stedet peger han ligesom flere andre på, at kommunerne skal gøre endnu mere ud af at informere bedre, selv om de store vestjyske kommuner typisk advarer mod Vesterhavets kræfter i brochurer, der bl.a. bliver delt ud i sommerhusene.

»Vi må overveje, hvad vi kan gøre, så det yderligere bliver skåret ud i pap, at man ikke skal bade i hård pålandsvind på vestkysten. Måske skal vi overføre nogle af de advarselssignaler, som de bruger sydpå, med rødt flag for badning forbudt, gult for pas på - og grønt for at gå i vandet,« siger borgmesteren.

Borgmester Mogens Chr. Gade (V) i Jammerbugt Kommune er enig:

»Vi informerer allerede i dag om, at kysten ikke kun er en legeplads, men vi må overveje, hvordan vi kan gøre det endnu bedre. I dag har vi en livredderstation ved Blokhus samt redningsbåde ved Brovst og Thorup, men det kan ikke lade sig gøre at have livreddere langs en kyststrækning på 55 kilometer. Dertil kommer, hvad vi har i Limfjorden.«

Afviser ikke helt
I Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor der søndag druknede to tyskere ikke langt fra stranden i Søndervig, er borgmester Torben Nørregaard (V) dog ikke totalt afvisende over for at bruge kommunale penge på livreddere.

»Som udgangspunkt bør man altid revurdere tingene, og jeg vil ikke være afvisende over for at kanalisere nogle af de penge, som vi i forvejen bruger i turist-øjemed, over i flere livreddere. Det må vi diskutere sammen med turisterhvervet,« siger Torben Nørregaard.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Ældre Sagen har kæmpet under valgkampen: »Jeg håber, at der blev tænkt på de ældre i stemmeboksen«
Niels Mark fra Ældre Sagens lokalafdeling i Hadsten, der repræsenterer 6.500 ældre fra Favrskov Kommune, har gennem valgkampen kæmpet for de ældre, men kampen fortsætter også efter valgresultatet har tikket ind. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her