*

Kommunalvalg
Indland

Danskere frygter muslimsk dominans

En million danskere tror, at muslimer i fremtiden vil udgøre et flertal i befolkningen. De officielle prognoser viser noget andet. Alligevel har befolkningsgruppen væsentlig indflydelse på dansk politik, mener flere eksperter.

Hver fjerde dansker tror, at muslimer i fremtiden vil udgøre et flertal af Danmarks befolkning. Blandt disse tror 59 pct., at det vil ske inden for de næste 30 år. Det viser en meningsmåling, som Rambøll Management har gennemført for Jyllands-Posten.

Her over for står Danmarks Statistiks prognoser, som forudser, at andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande vil ligge på 10,9 pct. i 2050.

Realistiske prognoser

Prognoserne, som udarbejdes på baggrund af aktuelle og forventede fødselshyppigheder og ind- og udvandring, betragtes blandt eksperter som det mest realistiske bud på den fremtidige andel af muslimer i befolkningen, da Danmarks Statistik ikke opgør befolkningen på baggrund af religiøs overbevisning.

Alligevel er der efter eksperternes vurdering god grund til at tage de danskere, der mener, at muslimerne vil udgøre et flertal, alvorligt. Det har nemlig stor indflydelse på dansk politik:

Bekymringer og frygt

Ekspert i danskernes holdning til indvandrere, professor Lise Togeby fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, mener, at meningsmålingen i stor udstrækning afslører befolkningens bekymringer og frygt. Hun siger:

»Debatten om flygtninge og indvandrere fylder meget i Danmark i dag. Og danskerne placerer deres stemme efter det. Det gjorde de ikke tidligere.«

Myter og følelser

Hun bakkes op af professor på Center for komparative velfærdsstudier på Aalborg Universitet, Jørgen Goul Andersen:

»Svarene udtrykker nok snarere en bekymring end en forventning. En stor gruppe danskere er bekymrede for indvandringen, og det har påvirket deres stemmeafgivning. Men det har også medført, at politikerne har gennemført alle de stramninger i udlændingepolitikken, som de kan.«

Ekspert i vælgeradfærd, lektor Lars Bille fra Københavns Universitet, vurderer, at befolkningens holdning til muslimer er baseret på »myter, følelser og forestillinger« frem for rationelle overvejelser:

»Ikke desto mindre vil der fortsat være en tilslutning til en stram udlændingepolitik i Danmark,« siger Lars Bille. Professor i mediesociologi og offentlighedsanalyse ved Institut for Journalistik, Syddansk Universitet, Anker Brink Lund, hæfter sig ved, at 70 pct. af de adspurgte i meningsmålingen ikke tror, at muslimerne vil komme i flertal.

»Det viser, at hovedparten af danskerne opfatter den danske kultur som så stærk og robust, at den vil bestå uafhængigt af, at der måtte komme flere mennesker hertil med en anden kulturel og religiøs baggrund. Og de 24 procent, der siger ja, kan vel findes blandt dem, der gerne ser islam styrket plus dem, der absolut ikke ønsker det.«

dorte.kuula@jp.dk
orla.borg@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her