*

Indland

Ægteskabs-mønster ændret dramatisk efter 24-årsreglen

63 pct. af unge indvandrere fra Tyrkiet, Pakistan, Somalia, Libanon og andre ikke-vestlige lande finder nu deres ægtefælle i Danmark. Og antallet af tvangsægteskaber er reduceret, fastslår professor.

Antallet af tvangsægteskaber er reduceret med 24-årsreglen, fastslår professor. Arkivfoto: colourbox

Unge indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande finder i stigende grad deres ægtefælle i Danmark.

På blot seks år er der vendt op og ned på ægteskabsmønsteret.

I 2001 hentede 67 pct. af de unge indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande deres ægtefælle i udlandet, typisk fra familiens oprindelige hjemland.

Men nu er andelen faldet til 37 pct., viser en særkørsel, som Danmarks Statistik har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten i Udlændingedatabasen for 2006.

24 pct. gift med danskere

I stedet gifter to ud af tre af de unge indvandrere og efterkommere fra lande som Tyrkiet, Pakistan, Somalia, Libanon og andre ikke-vestlige lande sig nu med personer, der bor i Danmark.

Omkring 24 pct. blev gift med en dansker, mens 29 pct. blev gift med en herboende indvandrer, og knap 10 pct. giftede sig med en herboende efterkommer.

Ifølge professor Eskil Wadensjö fra Stockholms Universitet, som har forsket i indvandringen til Danmark i de seneste årtier, tyder meget på, at det er virkningerne af den omstridte 24-årsregel, der er slået igennem.

»Det er ganske store ændringer, der er tale om, og det er mest sandsynligt, at 24-årsreglen - sammen med de øvrige stramninger i familiesammenføringer - er en væsentlig baggrund for ændringerne,« siger Eskil Wadensjö.

Længere i uddannelse

Tidligere i år viste en undersøgelse blandt 44.000 unge indvandrere, at unge indvandreres ægteskabsforhold har en afgørende betydning for deres uddannelsesmuligheder. En af forfatterne bag undersøgelsen, professor ved Aarhus Universitet og AKF, Anvendte KommunalForskning, Helena Skyt Nielsen, siger:

»Vi kunne konstatere, at de mænd, som blev forhindret i at familiesammenføre en ægtefælle som følge af 24-årsreglen, og som en konsekvens deraf ikke giftede sig, i højere grad blev i uddannelsessystemet, end de ellers ville have gjort.«

Socialdemokratiet og de radikale, som siden indførelsen af 24-årsreglen i 2002 har været uenige om, hvorvidt reglen skulle bevares eller afskaffes, har i valgkampen besluttet, at partierne ikke vil tage endelig stilling til reglen, før der er foretaget omfattende undersøgelser af virkningerne af reglen.

Færre tvangsægteskaber

Professor Helena Skyt Nielsen siger:

»Jeg mener ikke, at der er brug for nogen omfattende undersøgelse af, hvordan 24-årsreglen virker. Det er jo i sidste instans et politisk spørgsmål, om reglen kan forenes med ens værdigrundlag eller ej. Tidlige ægteskaber og tvangsægteskaber er blevet gjort mere besværlige, og derfor er jeg ikke i tvivl om, at omfanget af disse er mindsket.«

Manu Sareen, der både er integrationskonsulent og radikal folketingskandidat siger:

»Om man kan lide det eller ej, så bremser 24-årsreglen utvivlsomt familiesammenføringer. Men jeg mener stadig, at der er brug for en undersøgelse af reglens virkninger, alene fordi signalværdien af den får unge indvandrere til at føle sig holdt uden for samfundet.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her